Българи в Барселона Интервюта на българи в Барселона Момичетата и градът Хора

„Човешкият дух е неразгадана енигма и аз се чувствам истински вдъхновена от тайните, които крие.“- интервю с Мила Петкова

Мила Петкова

 

Тя е една българка в Барселона. Тя е млада, амбициозна и професионалистка в сферата на психоанализата. Запознайте се с Мила Петкова:

 

– Здравей, Мила! За да те представя на аудиторията ни, кажи ми накратко твоята история и как стигна до Барселона, а и до психоанализата като професия.

Здравейте, за мен е удоволствие да се представя на читателите на „За Барселона“. Аз съм на 30 години, магистър и доктор по психоанализа и теория на културата. В момента живея в Барселона, където откривам всичко, за което съм мечтала – прекрасни хора, слънчево време и красота накъдето и да погледнеш.

Пътят до тук беше дълъг. Бих казала, че бе истинско приключение. Влюбих се в Испания преди почти 10 години, когато от Софийския Университет получих стипендия за студентски обмен в Гранада. От тогава не съм си и представяла, че бих живяла другаде. Може би идеализирам прекалено, но има нещо в средиземноморието, което ме накара да пожелая да се върна.

Противно на общоприетата тенденция, хората да заработват в чужбина и да харчат парите си у дома, аз работех усилено в България, където имах доста по-добри възможности по време на кризата. Успях да осигуря средства за магистратура и докторантура в Мадрид.

Работата ми в cофийски офис на международна корпорация помогна да се справя с пътуванията между двете държави, ученето до късно през нощта и неизменните разходи за образование. Разбирането от страна на мениджмънта в България и Щатите и способността да превключвам лесно от един вид интелектуален труд към друг, изиграха фундаментална роля в образованието ми.

Междувременно житейският път ме отведе на север в Каталуня, където учи любимият човек.

Кулминацията на всичко това се случи тази пролет, когато защитих докторската си степен, напуснах отговорната си позиция в България и се установих окончателно в Барселона.


– Кое те накара да се спреш на психоанализата точно?

Стана спонтанно, като първата любов.

Мила ПетковаКогато бях малка ми се искаше да мога да чета мислите на хората. Когато пораснах осъзнах, че никой в същност не е 100% наясно какви са най-съкровените му желания, какво би го направило щастлив, какво очаква от любовта и близките.

За мен е удивително как прекрасни хора имат ниско самочувствие, как отдадени майки се страхуват, че не дават достатъчно на семействата си, как хората се заблуждават, че скъпите вещи могат да ги направят истински щастливи. Човешкият дух е неразгадана енигма и аз се чувствам истински вдъхновена от тайните, които крие. За мен, възможността да посветя професионалния си път в разгадаването на душата, е сбъдната мечта.

– А каква е основната разлика между психолог и психоаналитик?

Психолог е най-общото понятие. Това е специалист, който изследва човешката душевност и възприятия и не е медицинско лице (психиатър). Психологът може да се занимава с много различни дейности. Може да е социален психолог, трудов психолог, може да прави изследвания и експерименти, може да специализира психотерапия и да работи с индивидуални клиенти или групи.

Психоанализата се заражда в епоха, в която психичните заболявания са били страшно стигматизиращи, а на психиатрите дори не им е минавало през ума да разговарят с пациентите си. В края на 18-ти век психиатърът Йозеф Бройер (менторът на Зигмунд Фройд) започва да разработва невероятно прогресивното „лекуване чрез разговор”, останалото е история.

Днес психоанализата е един от многото различни видове психотерапия. Аз я предпочетох като кариера, защото според мен тя е най-задълбочения метод. Дори когато клиентът (наричаме го анализант) дойде с конкретен проблем, ние-психоаналитиците се стремим да го разгледаме из основи. Опитваме да разтълкуваме заедно с анализанта неосъзнатите до този момент мотиви да се появи едно страдание. Не поставяме хората в калъп („ти си еди какъв си тип, аз- еди кой си..”) за психоанализата всеки човек е абсолютно уникален и се стремим да помогнем на анализанта да открие кое е най-доброто за него самия.

Широкият спектър на теми засегнати в процеса на психоанализата я прави изключително подходяща и за клинично здрави хора, които нямат конкретен психичен проблем, но въпреки това се чувстват напрегнати, тъжни или неудовлетворени от дадени аспекти на живота си. За мен това са най-интересните, но и най-сложните случаи.

Психоанализата е метод, който се използва само от терапевти с дългогодишна квалификация – 6-9 години в университет и паралелно участие в семинари и курсове, организирани от световните асоциации (минимум 4 години, но повечето от нас никога не спираме да се учим). Освен това, за нас е задължителна както супервизията от опитен специалист, така и личната анализа. Това помага да не натрапваме, без да искаме, собствените си убеждения на анализантите.

– Коя е най-ранната възраст, от която може да се прилага психоанализата?

Според различните школи е различно. Има методи за анализа и на деца, но класическата психоанализа изисква да са минали основните фази на развитието. По мое мнение, необходимо е анализантът да е в зряла възраст.

– Четохме много интересни статии в блога ти, също така и в други медии. Имаш ли теми, които те вълнуват повече и с удоволствие пишеш за тях? Кое от човешката психика ти е най-интересно, ако можеш да определиш едно нещо?

Тук е моментът да ви съобщим, че Мила се съгласи да бъде наш гост автор и да ни зарадва с писания, които вярваме ще са интересни на всички. Очакваме ги с нетърпение!

Психотерапията не е това, което е била преди 100, 20 или дори 10 години. Животът се случва динамично и аз се стремя да съм винаги в крак с промените. Достъпна съм за хората в разнообразните канали за споделяне на информация, споделям себе си като личност, за да вдъхновя позитивната промяна в другите.

В блога си milaswellness.com правя нещо различно от психоанализата. Докато терапията е насочена към конкретния индивид, в блога ми се опитвам да обобщя познанията си за определен проблем и да представя на широката публика въпрос, над който да се замисли. Засягам достъпни теми, с които всеки се сблъсква – любовта, секса, професионалната реализация, отношенията между деца и родители и пр.

Блогът ми е начин да помогна безплатно на колкото мога повече хора. Основната ми цел е да накарам читателите да си зададат правилните въпроси, а не да им казвам какво да правят с живота си. За разлика от други страници, посветени на самоусъвършенстването, при мен няма рецепти за лесен успех. Пътят към щастието е дълъг, няма конкретна крайна цел и изисква много мислене и усилия. Ако някой ви предлага да промени живота ви лесно, бързо и перманентно, значи ви лъже.

– Къде може да те открием в Барселона?

Кабинетът ми се намира близо до Саграда Фамилия за консултации може да ми пишете на e-mail milaswellness@gmail.com, във Facebook www.facebook.com/MilasWellness и в Twitter https://twitter.com/MilasWellness.

Ако нещо ви тревожи, но не сте сигурни дали искате да започнете консултации, или ако имате въпрос към мен, също ще се радвам да поговорим лично или виртуално.

Благодаря ти за това интервю! Успех и до нови срещи!

снимка на статията: Кристиян Гамба Деков
www.facebook.com/Gamdek

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com