Забележителности Новини Полезна информация Разходки Събития Транспорт до Барселона Туризъм

Барселона през май месец- празници и събития, съвети

Барселона през май месец

Барселона през май

Месец май е може би един от най-добрите месеци да посетите Барселона. Фактът, че това е месец, през който пролетта вече е настъпила и лятото предстои, обуславя изключително приятните температури, избягвайки най-горещите дни през юли и август, както и големия брой туристи, които идват в града тогава. Освен това ако изберете да пътувате до Барселона през този месец, ще можете да участвате в различни мероприятия, затова ви предлагаме да разгледате някои от най-интересните събития.

Какви празници, дейности и събития се провеждат през май?

1-ви МАЙ- ДЕН НА ТРУДА

Кога: 1 май

Къде: Манифестации в центъра на града

Както в много други държави, 1 май е празничен ден в Барселона – отбелязва се деня на труда. Всички търговски обекти, с изключение на тези в Maremagnum и някои в Gótico  и La Ribera – Born са затворени. Някои музеи също са затворени, ето защо ви препоръчваме да разгледате работното им време преди да планирате посещение до тях. През този ден обикновено се провеждат различни манифестации, които блокират центъра на града за целия предиобед, ето защо ви препоръчваме да се отдалечите малко от центъра и да се насочите към посещение на други, разположени встрани интересни зони на града. Предлагаме ви да посетите квартала Gracia или да направите обиколка на планината Montjuic, където предлаганите културни и развлекателни дейности са отлични.

 

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗЕИТЕ И НОЩ НА МУЗЕИТЕ

Кога: 18 май и първата събота след това, от 19:00 ч до 01:00 ч

Къде: По-голямата част на града

Вход: свободен

Едно от най-забележителните културни мероприятия в града е Нощта на музеите когато по повод Международния ден на музеите (18 май) се организират безплатни нощни посещения във всички музеи, присъединили се към тази инициатива. По време на самия Международен ден на музеите повечето от музеите в Барселона също организират дни на отворените врати.


PRIMAVERA SOUND

Кога: Варираща дата, за 2018 г. от 30.05 до 3.06

Къде: Различни части на града

Вход: 90 евро (дневен билет)/180 евро (билет за целия фестивал)

www.primaverasound.com

Primavera Sound е един от най-забележителните фестивали в международната музикална програма и се провежда в различни части на града. Много от артистите, изявяващи се на този фестивал са международно признати и е препоръчително, ако сте заинтересовани, да закупите билети предварително, нещо, което освен всичко останало ще ви спести пари.

 

ФЕСТИВАЛ CIUTAT FLAMENCO

Кога: Варираща дата , за 2018 г. датите са 17-27.05

Къде: Mercat de les Flors

Цената варира според спектакъла или мероприятието

www.ciutatflamenco.com

Този фестивал, който се провежда в средата или края на май, обединява всички необходими условия, за да се счита за автентичен пътеводител в изкуството на фламенкото. Към различните концерти, включени в програмата, са добавени различни паралелни мероприятия, като курсове по фламенко и изложби.


МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА НОВИ РОЗИ

Кога: Втория или третия уикенд на месец май, за 2018 г. 11-13.05

Къде: Парк Cervantes

Вход: свободен

В рамките на един уикенд от месец май в розовата градина на парка Cervantes се провежда Международния конкурс за нови рози. Това е невероятен визуален спектакъл в парка, с безкраен брой сортове разцъфнали рози, които се открояват на фона на зеленината на останалите растения. Ако вашият престой съвпада с този конкурс, можете да посетите парка и да гласувате коя роза ви е харесала най-много. Ако сте в Барселона през май, но пътуването ви не съвпада с  конкурса, можете да посетите парка Cervantes и да се насладите на красивата розова градина.

 

 

OU COM BALLA (Как танцува яйцето)

Кога: Корпус Кристи или уикена на седмицата след него

Къде: Различни манастири и вътрешни дворове:

  • La Catedral de Barcelona
  • Museo Frederic Marès (plaza Sant Iu)
  • La parroquia de Santa Anna (Rivadeneyra, 3)
  • La Casa de l’Ardiaca (Santa Llúcia, 1)
  • El Ateneu Barcelonés (Canuda, 6)
  • La parroquia de la Puríssima Concepció (Aragó, 299)
  • La Reial Acadèmia de Bones Lletres (Bisbe Caçador, 3)
  • Pueblo Español, 
  • Monestir de Pedralbes.

Вход: свободен

Тази любопитна и магическа традиция, състояща се в яйце, танцуващо върху отвора, от който извира водата на чешма, се отбелязва на Día del Corpus (Корпус Кристи). Обикновено се провежда през юни, а не през май, но понякога според календара на религиозните празници е възможно да се отбелязва в края на май. Така че ако вашето пътуване съвпада с Корпус Кристи или края на следващата седмица, не се колебайте да посетите някое от местата, на които се отбелзва l`Ou com Balla („как танцува яйцето“).

 

ДЕН НА МАЙКАТА

Кога: 6 май

В Испания Денят на майката се чества първата неделя на месец май.

 

ФОРМУЛА 1

Кога: 11-13 май

Къде: Montmelo racetrack – Circuit de Barcelona 

Билети: http://www.circuitcat.com/en/formula-1/tickets/

Формула едно е зрелище за любителите на автомобилните спортове. За три дни пистата в Монтмело събира хиляди зрители.

 

TEMPS DE FLORS, GIRONA

Кога: 12- 20.05

Къде: Жирона

Вход свободен

Фестивал на цветята. Провежда се ежегодно в града Жирона, който не е далеч от Барселона. Струва си да се види. Историческият център е украсен с безброй красиви цветя.

 

BALKABARNA- ФЕСТИВАЛ НА БАЛКАНСКИТЕ КУЛТУРИ

Кога: 20 май

Къде: Parque de Poblenou

Фейсбук събитие: Balkabarna 2018

 Вход безплатен

За 4 път ще се проведе в Барселона фестивал на балканските култури, гастрономия и музика. В него ще вземе участие и България, представлявана от местни асоциации. Фолклорна формация “ Старият чинар“ ще изнесе програма с народни танци.  Banitsa също ще е там с вкусни банички. Както всяка година, така и тази ще участваме и ние от сайта „За Барселона“. Очаквайте нашия щанд на фестивала. Ще се радваме да се видим там.

 

6 май-  БЪЛГАРСКО БАРБЕКЮ ПО СЛУЧАЙ ГЕРГЬОВДЕН

Кога: 6 май

Къде: Masia Can Miret, Llinars de Vallés

Вход: 4 евро на място за запазване на маса.

Тази година Гергьовден се пада точно в неделя- почивен ден за много българи в и около Барселона. Затова и сме решили да го отпразнуваме заедно на барбекю в селцето Llinars de Vallés. За организационни въпроси, може да се включите в събитието тук:

Барбекю за Гергьовден

 

 

 

Това са малка част от събитията, които предстоят през май в Барселона. Ако сте в града по това време, може да се насладите на много улични базари за храна и други стоки, музиканти, фестивали и представления, от които става ясно, че в Барселона изкуството е на огромна почит. Тук хората обичат да прекарват времето си навън при всяка възможност- било то просто на поляна в парка или в някой от многото ресторанти.


ХОТЕЛИ И ДРУГИ МЕСТА ЗА НАСТАНЯВАНЕ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ

Booking:

Only-apartments:

апартаменти Барселона

Barcelona-Home:

ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТИ И ПОСЕЩЕНИЯ С ГИД ПО ЗАЯВКА ПРЕЗ МАЙ

Убедени сме, че туристическият маршрут с гид по заявка ще се превърне в запомнящо се преживяване и дори ще ви накара да го повторите отново. Ето защо ви приканваме да се възползвате от приятните температури през май, за да обиколите града с гид. Ще останете очаровани от нашия екскурзовод Виктор Гачуров и компетентността му по история и култура на Барселона. Ще ви запознае с тайните на града и ще ви препоръча най-добрите ресторанти и места, според вкуса ви.

За контакти:

уебсайт

Фейсбук страница

 

ТРАНСПОРТ, УСЛУГИ И ТУРИСТИЧЕСКИ КАРТИ

  • Как да стигнем от летището до Барселона, прочетете в тази статия.
  • Градски транспорт в Барселона– подробна статия тук.
  • Barcelona card:

Открийте най-доброто от творбите на Гауди и Музея на футболния клуб Барселона, както и много други атракциони. Базиликата Саграда Фамилия, Ла Педрера, Каса Батийо, Лас Голондринас, Зоопарка на Барселона и Националния музей на изкуствата на Каталуня са само част от множеството културни забележителности и места за развлечение, до които Barcelona Card дава достъп, безплатно или с намалена цена. Тази карта за града включва пътуване с влак до летището и обществения транспорт, както и свободен достъп до някои музеи и ползване на намаление за повече от 70 места.

Повече информация на български език тук.

  • Частен трансфер:

Предлагаме услуга посрещане от български шофьор. За запитвания и повече информация, може да ни пишете.

 

КЛИМАТ И ТЕМПЕРАТУРИ ПРЕЗ МАЙ

През май със сигурност се регистрират най-приятните температури в Барселона за цялата година. Без твърде ниски минимални температури, нито твърде високи максимални, което спомага, и то много, за реализиране по най-приятния начин на всички посещения, които сте предвидили във вашата програма. Въпреки това не забравяйте да си носите пуловер или тънко яке ако излезете внезапно на разходка или смятате да се върнете късно, тъй като след полунощ и вечерта темепратурите могат да са леко хладни.

КЛИМАТИЧНИ СТОЙНОСТИ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ

  • Максимална температура (средна): 20,5°С
  • Минимална температура (средна): 11,9°С
  • Средна температура (средна): 16°С
  • Валежи (средна стойност): 59 мм
  • Изгрев: 6:49 ч ( 1 май) – 6:20 ч (31 май)
  • Залеж: 20:49 ч (1 май) – 21: 18 ч (31 май)

 

ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ ДА СЕ ПОСЕТИ БАРСЕЛОНА ПРЕЗ МАЙ

Ако не сте страстни почитатели на плажния туризъм, май със сигурност е най-добрият месец за посещение на Барселона. Няма да се редите на опашки, за да посетите най-известните туристически забележителности и климатът е фантастичен, което приканва към теоретично по-характерни за лятото занимания, като да се насладите на добра паеля на плажа или да седнете на някоя от терасите на най-автентичните барове и ресторанти.

ПРЕДИМСТВА

  • Култура: всеки любител на културата не би могъл да пропусне провеждането на Нощта на музеите или Международния ден на музеите. Най-важните музеи, участващи в тази инициатива, са тези, пред които има най-големи опашки, затова ви предлагаме на първо време да посетите някой от тях и след това друг, теоретично с по-малък интерес, тъй като там опашките ще са по-малки.
  • Плаж: Ако имате късмета да хванете някой от топлите дни за месеца, можете да отидете на плажиовете на Барселона, за да се попечете , ако не се страхувате от ниските температури на водата, дори да се изкъпете в морето.
НЕДОСТАТЪЦИ

  • Морски бани: няма да можете да се насладите на освежаваща баня на плажа, така както бихте могли през юни, юли или август, когато е много по-топло.

 

Още много полезна информация може да намерите в първото българско мобилно приложение за Барселона:

ЗА БАРСЕЛОНА

мобилно приложение "За Барселона"
мобилно приложение „За Барселона“

Запиши се за нашия месечен бюлетин

* indicates required


Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com