Барселона през юни

Барселона през юни

Ако си в Барселона през юни месец, ще забележиш, че лятото става все по-горещо, а улиците все по-оживени. Особено вечер шумът около плажните заведения става по-осезаем. Провеждат се множество фестивали, концерти на открито и всякакъв тип събития. Избрали сме най-интересните в този списък:

 

1,2, 3 юни- Fira Modernista

За 14-ти път ще се проведе фестивал на модернизма. Тази година е посветен на 100 годишнината от смъртта на Lluïsa Vidal. Събития, концерти и тематични дефилета ще се проведат главно по улица Girona, между булевард Diagonal и Gran Via.  Паралелно ще има безплатни изложби, като една от тях е с тема „Мечтите на Гауди“, намира се на улица Valencia 307.   Разгледайте пълната програма тук.

30 май- 3 юни Primavera Sound

Това е един от най-значимите музикални фестивали в Европа и не само. В него участват топ имена от различни жанрове на модерната музика, както и знаменити DJ-и. Тази година се провежда в Parc del Forum, като ще има и много събития на други места в града. В канала им YouTube Primavera Sound TV ще бъдат пускани на живо някои от концертите.

 

31 май- 3 юни OU COM BALLA (Как танцува яйцето)

Кога: Корпус Кристи или уикенда на седмицата след него

Къде: Различни манастири и вътрешни дворове:

  • La Catedral de Barcelona
  • Museo Frederic Marès (plaza Sant Iu)
  • La parroquia de Santa Anna (Rivadeneyra, 3)
  • La Casa de l’Ardiaca (Santa Llúcia, 1)
  • El Ateneu Barcelonés (Canuda, 6)
  • La parroquia de la Puríssima Concepció (Aragó, 299)
  • La Reial Acadèmia de Bones Lletres (Bisbe Caçador, 3)
  • Pueblo Español, 
  • Monestir de Pedralbes.

Вход: свободен

Тази любопитна и магическа традиция, състояща се в яйце, танцуващо върху отвора, от който извира водата на чешма, се отбелязва на Día del Corpus (Корпус Кристи). Обикновено се провежда през юни, а не през май, но понякога според календара на религиозните празници е възможно да се отбелязва в края на май. Така че ако вашето пътуване съвпада с Корпус Кристи или края на следващата седмица, не се колебайте да посетите някое от местата, на които се отбелязва l`Ou com Balla („как танцува яйцето“).

17 юни- Българско барбекю

Заповядай да се срещнем на хубаво място в близост до Барселона и да се опушим от скарата, както ние си знаем 🙂

Фейсбук събитието тук.

 

1- 10 юни Седмицата на хотелските тераси 

Целта на тази инициатива е да се разчупи ледът между местните жители на града и множеството хотели. Пийвайки изкусен коктейл под звуците на модерна музика на живо или с отбран DJ, може да накара всеки посетител да се почувства ВИП гост. И най-хубавото ще са гледките, които ще се откриват пред полезрението- Барселона от високо!

В това издание на „Седмицата на хотелските тераси“ ще се включат рекорден брой хотели- 66 общо с повече от 230 събития. Освен концерти ще има занимания за малки и големи, кулинария, синхронно плуване, дегустации на вино и тапас, както и  много други.

Може да участваш в конкурса им в Инстаграм тук.

5-14 юни Barcelona Design Week

Както става ясно от името, тази седмица ще е посветена на дизайна във всичките му форми и приложения. Подходящо е не само за възрастни, но и за деца. Над 100 мероприятия ще бъдат проведени на различни  места в града. Не случайно Барселона е сред първите в класацията на модерните дестинации. Програмата може да видиш тук.

 

6 юни- 13 юли Festival Jardins de Pedralbes 2018

Летен фестивал на изкуството, който се провежда в прекрасния парк Jardins de Pedralbes. Тази година ще имаме възможност да се насладим и на балканските ритми на Горан Брегович на 2 юли. Пълната програма тук. Препоръчваме да се закупят билети предварително, бързо свършват.

14-16 юни Sonar Festival

Фестивал на електронната музика, технологията и визуалните изкуства. Всяка година се посещава от над 100 000 души. Пълната програма тук. Паралелно с него се провежда конференцията  Sonar+D, която разглежда креативността в днешното ежедневие, под всякакви форми.

 

23 юни- Нощта на Сант Хуан

24 юни- Денят на Сант Хуан

Един от най-зрелищните празници в Барселона е нощта на 23-ти срещу 24-ти юни, която е най-кратката в годината- Verbena de Sant Joan. Празнува се настъпването на лятото и всички се отправят към плажовете. Там се палят огньове, хвърлят се множество бомбички и гърмят фойерверки цяла нощ. От общината е осигурена и голяма заря, която може да се наблюдава от всички краища на града.

imagesЗа домашните любимци това пък е една от най-ужасните вечери в годината, тъй като не понасят високите шумове.

На тази дата не се работи и обикновено се излиза със семейството за обяд, като на трапезата задължително присъства сладкиша Coca de Sant Juan.

 

С деца в Барселона

През юни е перфектното време да се забавляваш с децата на плажа или в парковете. Нито е голяма жега, нито вали толкова дъжд. В приложението ни „За Барселона“ сме събрали специална колекция с места и заведения, подходящи за най-малките.

 

Данъчна декларация- до края на юни

мда, не всичко е фиеста! През юни е моментът да се подаде данъчната декларация, ако живееш и работиш в Барселона. Ето как може да го направиш тук.

14- 30 юни Гей фестивал  Pride BCN 

Барселона е една от световните столици за гей и LGBT обществото. През юни се провежда и известният фестивал с много събития. Програмата тук  Още за гей обществото в Барселона чети тук.

28 юни- 2 август Кино на плажа

Безплатни прожекции на плажа в Барселона, често с мини концерти преди тях. Едно различно преживяване. Повече тук.

Гастрономия

Ако си почитател на хубавата средиземноморска кухня, те каним да посетиш нашето ново кулинарно местенце в Инстаграм. Казва се  Барселонски рецепти и в него споделяме всякакви вкусотии и преживявания за чревоугодници 🙂

 

Лятно почистване

Ако си решил да се оттървеш от ненужните вещи и дрехи, сега е моментът да споделиш в новата група Продавалник в Барселона всичко, което може да предадеш нататък!

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *