Великден в Барселона

Великден в Барселона

Великден в Барселона

Седмицата преди Великден в Барселона се нарича “Semana Santa”, което означава „Свята седмица“.
Датите през 2018 г. са:

  • 25-ти мартПалмова Неделя – Domingo de Ramos
  • 30-ти мартРазпети Петък – Viernes Santo
  • 1-ви априлВъзкресение, Великден – Domingo de Resurrección
  • 2-ри априлВелики понеделник – Lunes de Pascua

Провеждат се процесии по време на Палмовата неделя, както и великденски паради на Велики петък, т.нар. „Divendres Sant“ от каталонски.

Великден в БарселонаОрганизират се и празнични базари пред Катедралата, Саграда Фамилия и на улица Ла Рамбла, откъдето може да закупите палмови клонки, с които да приветствате добрата вест за Възкресението. Такива клонки може да намерите и почти във всеки супермаркет. Традицията повелява кръстниците да подаряват на кръщелниците палмови клонки. В миналото са правили вързопчетата собственоръчно, но днес се закупуват готови.

Друга интересна и странна традиция е, че на този ден (неделя) децата трябва да са облечени в нови дрехи. Казва се „Domingo de Ramos – al que no estrena se le caen las manos!“, което означава „Който не носи ново, ще му паднат ръцете!“

Велики понеделник също така се нарича Ден на великденския сладкиш „mona„- „Diá de la mona de Pascua“. На него се счита, че кръстниците трябва да подарят на кръщелниците си сладкиш, специално изработен за Великден. Значението на думата „mona“ е спорно, но най-често то означава „подарък“. Върху печивото обикновено има шоколадови яйца и типични украшения от пиленца и зайчета. В Барселона и Каталуния се продават около 750 000 броя от тези „monas“. Семействата харчат между 40 и 50 евро за тях. Много често може да се срещнат и изцяло шоколадови „monas“ в сладкарниците.

Разпети петък и Велики понеделник са празнични неработни дни в Каталония и цяла Испания, така че повечето магазини са затворени. Единственият търговски център, който може да се посети е Maremagnum. Местните жители се възползват от великденската ваканция, за да се оттеглят в някое селце или туристическо място за отдих. От друга страна обаче Барселона се пълни с посетители, решили да я разгледат точно по това време. Очакват се по-дълги опашки пред монументите.

Процесиите:

Разпети Петък:

Място: Iglesia de San Agustín 
Организира: Hermandad del Gran Poder y la Esperanza Macarena
Процесия 1: Нашият Отец Исус Всемогъщ- Nuestro Padre Jesús del Gran Poder

Процесия 2: Дева Мария- María Santísima de la Esperanza Macarena
Старт: 17.00 ч. пред Iglesia de San Agustín, Plaça Sant Agustí, 2, Raval area.

В 20:00 ч. двете процесии се присъединяват към процесията Nuestra Señora de las Angustias, която е пред катедралата на Барселона.
Край: около 22.30 на същото място
Траектория: Plaça Sant Agustí, La Rambla, Santa Ana, Portal del Ángel, Arcs, Plaza Nova, Avenida Catedral, Boters, Pi, Plaza del Pi, Cardenal Casañas, Boqueria, Hospital и Plaça Sant Agustí

Място: Iglesia de Sant Jaume
Организирано от Hermanidad y Cofradía de Nuestra Señora de las Angustias
Процесия: Nuestra Señora de las Angustias
Старт: 19:00 ч. пред Iglesia de Sant Jaume на Carrer de Ferran 28.

В 20:00 ч. се срещат с другите две процесии, споменати по-горе
Край: 23:00 ч. пред Iglesia de Sant Jaume
Траектория:  Iglesia de Sant Jaume, Ferrán, Plaza San Jaime, Bisbe, Avenida de la Catedral, Boters, Portaferrissa, Ramblas and Ferrán, Iglesia de Sant Jaume

Място: Santa Maria del Mar
Старт: 09:30 ч. Via Crucis procession – Процесия с кръста
Траектория: Santa Maria del Mar, Fossar de les moreres, Pg del Born, Carrer del Rec, Carrer Bonaire, Carrer Rere palau, Marques argentera, Pla de Palau, carrer Espaseria  и завършва пред Santa Maria del Mar

Място: Barcelona Cathedral
Старт: 15:00 ч. Sermó de les Set Paraules.  Носи се Светият кръст. Чете се текст, в който се обсъждат последните седем думи, които Христос е изрекъл.
Старт: 18:30 ч.  на Avinguda de la Catedral, пред Катедралата
Траектория:  на Avinguda de la Catedral, пред Катедралата

Великден в БарселонаВъзкресение (неделя)- Великден

Място: Parroquia de San Agustín
Кога: Възкресение (неделя) – 1.04.2018 г.
Процесия: La Borriquita , Исус влиза в Йерусалим на магаре
Старт: 10.00 ч. пред Iglesia de San Agustín on Plaça Sant Agustí, 2, Raval
Край: 12:00 ч. на същото място
Траектория: Plaça Sant Agustí, Hospital, La Rambla,  Santa Ana, Portal del Ángel, Cucurulla, Portaferrisa, La Rambla, Hospital и обратно до Plaça Sant Agustí.

Церемония по осветяване на палмовите клонки 
11:00 ч. Barcelona cathedral La Seu
12:00 ч. La Sagrada Familia church. Sagrada Familia е отворена за туристи от 9 до 15 ч. на Възкресение.

 

Изненадващо обаче това не са най-големите процесии в Барселона. Оказва се, че в Hospitalet de Llobregat се празнува друга- организирана от Асоциацията на андалусците. Датира от 1977 г.  и е създадена именно от андалусци, които по една или друга причина не са могли да присъстват на най-голямата процесия в Испания- тази в Севиля. Днес се наброяват около 1 милион души, които присъстват на процесиите в Hospitalet. Наименованието на най-големите е Cofradía 15+1, започва от Placa de la Bobila или от Carrer del Moli. Най-близката метростанция до двете точки е Can Vidalet , линия L5.  На този линк може да се видят часовете и дните на процесиите.

 

Българската православна църква в Барселона

провежда своите богослужения както всяка седмица, така и по най-светлите християнски православни празници. На този линк може да се види разписанието по дни.

Великден в Барселона

Sagrada Familia

На датите 25, 26 и 27 март ще бъдe прожектирано светлинно музикално шоу на фасадата на Саграда Фамилия, façana de la Passió, която се намира от страната на улица Sardenya. Ще бъде представена сцената със смъртта на Христос, проследявайки елементите, които я олицетворяват. Вход безплатен, начален час от 20:45 до 21:30, като всяко шоу ще трае 30 мин.

Poble Espanyol- De flor en flor

De flor en flor е фестивал, с главни действащи лица цветята и тяхната красота. Цялото Испанско селище се изпълва с пролетен аромат, по подобие на големия такъв фестивал в Жирона- Temps de flors. Вход за резиденти- 6 евро. Линк към събитието тук.

Още много интересни събития може да откриете на страницата Time Out.

Великден в БарселонаВесели великденски празници в Барселона!

Очаквайте още български сбирки през април и май. Следете групата „На кафенце в Барселона“.

Ако ви трябва екскурзовод в Барселона, препоръчваме www.gidbarcelona.net

 

 

 

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *