Новини

Ето това не го очакваше никой!

снимка: RFBailey Wikipedia

Напрегната е обстановката в цяла Испания.

Каталунците са по улиците в защита на правото си да гласуват на референдума за отделяне, предвиден за 1-ви октомври. Всички, които живеем в и около Барселона, а и в останалата част на автономната област, сме свидетели на манифестациите. От два дни вече е традиция точно в 22 ч. хората да излизат по терасите си с тенджери в ръка, чукайки с черпаци и други прибори в продължение на 30 минути. Дори си има и име този вид протест- Caserolada (caserola означава тенджера), на български би звучало нещо като Тенджеролада :). Забавно ни е на нас, но това е ярък пример как трябва да действа едно сплотено общество в моменти на съпротива и несъгласие с нещо, което е в ущърб на всички… Дали и кога трябва да се отдели Каталуния от Испания са въпроси, на които всеки си има свое мнение. Местното население, а вече и хората от останалите части на Испания, възстават най-вече срещу отнемането на правото им да изразят позиция чрез референдума, който правителството обяви за незаконен.

Преди няколко дни от испанската полиция бяха изпратени десетки полицаи, които да следят за опазването на мира. Куриозното в случая е, че част от тях са се настанили на кораб с детска тематика.  Moby е обрисуван отвън с анимационните герои от  Looney Tunes.  Това предизвика огромна вълна от насмешки в социалните мрежи. Ето някои от тях:

“Само заради този кораб си струва цялата тази врява около референдума.”

“Правителството поставя ултиматум на Каталуния: Ако не спре референдума, тогава котката Силвестър ще изяде пилето Пиолин.”

“Казаха, че ще дойдат с танковете, а идват с Пиолин.”

“Какъв камуфлаж е този кораб на Пиолин! Ако не разбирате, това е част от стратегия!”

снимка: Albert Gea, Reuters

 

За или против отделянето на Каталуния си? Напиши ни в коментар мнението си.

 

Leda

Леда е създател на сайта "За Барселона". Влюбва се в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук, където намира и другата голяма любов на живота си- също българин в Барселона. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент. Страда от постоянни изблици на нови идеи и проекти, за които трудно й достигат 24 часа от ежедневието.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *