Новини

Кой всъщност е Пучдемон

източник LaVanguardia

Неговото име се чува по новините от всички краища на света през последните месеци. Какъв е бил Карлес Пучдемон като малък, как е стигнал дотук и още интересни лични факти сме събрали в следните редове:

Карлес Пучдемон:

Роден на 29.12.1962 г. Владее 5 езика- кастилски, каталонски, английски, румънски и френски. През детството си е бил твърде упорит, но „честен и устойчив“ според описанията на биографа Карлес Порта. Пучдемон е израснал по време на диктатурата на Франко. Син на сладкар от планинското село Амер – на около 100 километра от Барселона , се научава да бъде боец, когато го изпращат в интернат едва навършил девет години, пише Порта. Снимки на малкия Пучи може да видите тук. Още интересни факти за Пучдемон според тази статия- обича да готви и като малък е искал да стане астронавт.

Страстен  привърженик на сепаратиското движение за Каталуния, той се присъединява към националистическа каталунска партия в края на тинейджърските си години. На 21 г. Пучдемон преживява сериозна катастрофа с автомобил през 1983 г., която го оставя с белези по челото, скрити и до днес от прическата му. ( Мариано Рахой има белег под брадата, който също е от катастрофа.) В началото на 80-те години Пучдемон следва Каталунска филология. Превръща се от заместник в главен редактор на националистически вестник El Punt Avui.  Той също основава каталунска новинарска агенция и местен вестник на английски език, както и е автор на няколко книги и есета. Журналистическите му способности се комбинират с активизъм за партията PDeCAT.

„Той демонстрира голямо поведение и знае как да използва медиите“, казва политическият анализатор Анто Лосада.

През 1991 г. Пучдемон посещава Словения, точно след като са обявили независимост от бивша Югославия.

Съпругата на Пучдемон, Марсела Топор, идва от бедно семейство в Румъния. Била е актриса и водеща, в момента е журналистка, подръжничка на съпруга си и идеите за независима Каталуния. Марсела също така е последователка на духовни учения и винаги слуша инстинкта си, до който нерядко се допитва и съпруга й. С него се запознават след като тя идва с пътуващ театър от Румъния през 1998 г. Повече за нея в следната статия.

Имат две дъщери- Магали (8г.) и Мария(7г.), с които се опитват да водят нормален живот в къщата им до Жирона. Повече за къщата, в която живеят, може да видите във видеото от тази статия.

Снимки с дъщерите и съпругата, по време на разходка в Барселона:

През 2001 г. Пучдемон става кмет на град Жирона и регионален политик в парламента.

През 2016 г. измества Артур Мас като президент на Каталунския парламент. Другото е политика, която продължава развитието си и до днес.

Фейсбук профил: Карлес Пучдемон

 

 

 

Leda

Леда е създател на сайта "За Барселона". Влюбва се в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук, където намира и другата голяма любов на живота си- също българин в Барселона. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент. Страда от постоянни изблици на нови идеи и проекти, за които трудно й достигат 24 часа от ежедневието.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *