Българи в Барселона Новини Хора

Ужасът достигна Барселона- терор в сърцето на Каталуния

терористична атака в Барселона
Терористична атака в Барселона на 17.08.2017

Очакваше се и това да се случи в Барселона един ден, но никой не бе подготвен за този момент!

Терористи наеха два буса, като единият от тях се вряза в тълпата на най-посещаваната улица в Барселона- Ла Рамбла. След повече от 500 метра безмилостен метеж на живи мишени, резултатът е 13 жертви и над 50 ранени, както и хиляди хора в шок, измежду които и ние- българите в Барселона!

 

В Европа, а и из останалите части на света все по-често се случват такива атентати. Барселона, като един космополитен град, световно известна туристическа и бизнес дестинация, нямаше как да не остане извън полезрението на радикалистите. Въпросът, който тайно се чуваше във всеки един от нас в града, бе не “Дали?”, а “Кога?” Ако някой каже, че не го е било страх от такова събитие в Каталунската столица, сигурно ще излъже.

След атентата паниката в самото сърце на града е била огромна. Полицията затваря главните улици, както и средствата за транспорт и околовръстните артерии в продължение на няколко часа. След акция по издирването на избягалия шофьор от буса на Ла Рамбла бива застрелян мароканец, а другият бус е намерен изоставен. Задържани са още двама души, пряко свързани с атентата. Със сигурност става въпрос за организирана група от терористи, като детайлите по случая все още се изясняват. Потресаващи видеа с пострадалите плъзват из интернет.

Потърсихме наши сънародници, били на косъм от трагичното място. Ето какво ни разказаха те:

Мариян Недев:

“Бях пред търговския център Ел Корт Инглес,когато започнаха да идват полицейски коли . Приятелката ми влезе в мола по работа. Секунди след това настана паниката и вълна от бягащи и крещящи хора ме повлече по рамбла сант Пере. Отвориха се аварийните изходи на мола и от там също заизлизаха пищящи и плачещи тълпи от хора. Някой казваха, че в мола има въоръжен и стрелящ терорист. Спрях пред таверната до мола, защото познавам персонала . Всичко се успокои за няколко минути,когато започнах да звъня на приятелката ми, за да разбера как и къде е… и след това се чуха изстрели или заглушени 2-3 експлозии от посока Лас Рамблас. Нова вълна от бягащи хора заля всички улици наоколо. Застанахме на входа на заведението и започнахме да вкарваме вътре възрастни хора, инвалиди и хора с малки деца и бебета. Когато заведението се напълни,затвориха щорите , успокоихме хората и ги помолихме да си помогнат помежду си, докато дойде помощ за някои пострадали . Приятелката ми ми отговори, че са се скрили в складово помещение в мола и пазят тишина, но не знаят точно какво се е случило. В заведението имаше възрастен мъж, който станал свидетел на атаката и разказа как бял бус е влязъл с висока скорост по пешеходната алея на Лас Рамблас и буквално е помлял всички хора по нея. След около половин час отворихме щорите и излязохме навън. Намерихме се с приятелката ми и напуснахме зоната сериозно притеснени.”

 

Константина Титкова:

“Имах среща с една позната по работа в центъра. Бях с мотора си и реших да го паркирам на самата улица Ла Рамбла малко преди 17 ч. Изведнъж видях как колите караха срещу мен в обратна посока на движението и първоначално се ядосах на това. В следващия миг видях как тичат хора в паника и ужас. Дадох си сметка, че нещо става. През това време вече имах 5 неприети обаждания от моята позната, която е излизала от метрото и е разбрала какво става. А на точно 500 метра от мен в този момент се е случвало всичко. Тогава разбрах от нея, че има атентат. След това чух нещо като изстрели, обърнах мотора и тръгнах. Минах през Виа Лайетана, оттам стигнах до Колумб и видях абсолютно всички хора да тичат. Много полиция, много линейки…. Не можех да гледам картините на ужаса, паниката на хората. А като се замислиш, в един момент отиваш на среща и изведнъж се случват такива неща. 500 метра те делят от ужаса! Ако бях паркирала малко по-нагоре по Ла Рамбла, щях да съм в тази кланица на хора! Моята приятелка ми разказа как е чувала викове и крясъци!  Винаги си мислиш, че такива неща се случват само по новините, а в даден момент се сблъскваш с фрапираща гледка пред теб! Ужасът на хората, които не знаеха какво става! “

 

Мария Иванова:

” Бях на близо Видях ужас в очите на хората и спрял микробус в средата на Ла Рамбла. Някой хора бягаха към Каталуня, други не. Повечето не знаеха какво се случва. Бяха изплашени. Това се е случило зад гърба ми, но не съм чула, понеже бях със слушалки и слушах музика. После видях хората и всъщност вече чух бягащите хора покрай мен да плачат и викат някой. Тогава махнах слушалките и се обърнах да видя какво става. Но видях само колата в средата на Ла Рамбла и побягнах до пласа Каталуня.Там вече спрях да тичам, понеже беше трудно да се тича от хора, вече идващи полицейски коли и линейки. И не знаех какво се случва…”

 

Нито един коментар няма да върне изгубените животи. Единствено можем да се молим за семействата на загиналите и такова варварство да не се повтаря никога и никъде. Но пак този наш вътрешен глас ще ни каже “И да не искате, ще се повтори…

 

 

 

Leda

Леда е създател на сайта "За Барселона". Влюбва се в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук, където намира и другата голяма любов на живота си- също българин в Барселона. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент. Страда от постоянни изблици на нови идеи и проекти, за които трудно й достигат 24 часа от ежедневието.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *