За новодошлите Полезно трендинг

Какви документи ни трябват в Барселона

документи

От всички документи най-досадно и сложно е ваденето на NIE. Виж как да си запазиш час онлайн и какви документи да подготвиш тук:

Тук ще поместим кореспонденцията, изпратена ни от Гергана Конакова, в която подробно обяснява процедурата по вадене на документи за престой и работа в Барселона:
 

"Здравейте Леда,

С приятеля ми се преместихме в Барселона преди г/д 1 месец. Редовно четем всички новини в сайта ви. Много се радвам че този сайт го има. Съдържа наистина полезна информация. Поздравления за което!

Относно ваденето на документи за постоянно пребиваване имахме големи приключения докато извадим най-важните,а именно НИЕ-то. Като цяло уж процедурата е много ясна, но съвсем не е така.

Като начало препоръчвам на всички българи да си извадят международен паспорт, защото само с лична карта не могат дори предплатена карта за телефон да си купят. (В моя случай Мобистар). В много случай се оказва че ти искат паспорт,а не личната карта. Някак си нямат доверие на личните карти,а и до колкото разбрах в Испания има бизнес с БГ и Румънски лични карти. За определена сума пари ти  намират веднага някоя. Предполагам и оттам идва недоверието към тях. Имаш ли паспорт е една идея по-лесно.

За да извадиш НИЕ за постоянно пребиваване ти трябва работа и оттук се започват мъките.
За да подпишеш договор с фирма ти трябва НИЕ. Има възможност да подпишеш договор с номер на паспорта и номера на социалната си осигуровка. Но пък, за да придобиеш омер на социална осигуровка ти искат НИЕ.
Това което се е наложило като практика, за да се улеснят нещата е фирмата, която иска да те наеме да ти извади нещо като писмо с което те гарантират че ти ще работиш за тях.. Писмото трябва да бъде оригинал- не копие. Да има печат и подпис от фирмата.
След това трябва да си направиш т.нар. "Cita Previa". Тук основния проблем е че трябва да я направиш петък вечер. Заради наплива на чужденци бързо свършват възможните дати и часове. Като цяло аз опитвах от вторник до петък вечерта и чак в петък вечерта успях. През останалото време ми изписваше че няма свободни и системата не може да ми даде.
След като успееш да си извадиш "Cita Previa" трябва да я принтирате и да отидете в управлението където изкарватНИЕ-та. Мястото на което аз ходих е Rambla Guipuzcoa 74/ Metro Sant Marti (L2) Раб време от 9:00 до 14:00.
До колкото разбрах го местят често.

Cita Previa може да си направите на този линк.

Servicio--> Extranjeria-->Cita Previa Extranjeria
Ще ви изкара съобщение може да кликнете Acceder Procedimiento.
Избирате Барселона и след това избирате Certificado UE и Acceptar. След това отново ще ви покаже дълго съобщение. Натиснете Entrar.
След въвеждане на номер на паспорта и вашите имена може да си запазите "Cita Previa". Прикачвам снимка на моята,за да видите как изглежда.
Важно! Не си правете повече от една,защото системата автоматично анулира всички направени с вашите данни и ще ви върнат от управлението,за да си направите нова.
 
След като сте си направили"Cita Previa" трябва да я принтирате и занесете,заедно със всичките си документи. Надокумента пише дата, час и адрес където трябва да се явите.
След като отидете на място ще ви дадат номерче и ще чакате. Няма значение че сте си запазили час със "Cita Previa"
Докато дойде вашия ред може да поискате бланка и да я попълните. Пригответе се психически защото всичко е на каталунски и хората не знаят английски. Дори да знаят не смятат че са длъжни да ви говорят на английски.

Ако всичко е наред с документите ви ще ви дадат бланка с която трябва да отидете в банката, за да платите. Ако не е ще ви обяснят какво трябва да направите. На испански разбира се. 🙂

Имайте предвид че ако нямате сметка в банката (което е нормално защото нямате НИЕ) може да платите таксата до 10:15 часа сутринта. След това може да платите ако имате сметка в банката. За съжаление ако нямаш НИЕ не можеш да си откриеш сметка в банката. На доста хора им се налага да изчакат до другата сутрин,за да платят таксата и тогава да се върнат в управлението.

След като платите таксата се връщате и си взимате номерче и чакате. Когато дойде вашия ред ще ви дадат НИЕ.

Щом имате НИЕ нещата стават по-лесни. Може да си отворите сметка в банка да подпишете договор с мобилен оператор, да си наемете жилище и т.н.
След като имате НИЕ е хубаво да намерите най-близкото Social Seguridad за да ви издадат социално осигурителен номер. За него ви е необходимо да попълните една бланка и да имате НИЕ.
След това е много важно да си направите Empadronamiento. Това е адресната ви регистрация. Без нея не може да си изкарате "tarjeta sanitaria".

Ако знаете испански може да отидете до най-близкия офис от тези описани в документа. Ако не най-добре отидете директно в офиса на Pl. Sant Miquel 3, 08002. Там имат хора, които говорят на английски. За да се регистрирате че живеете някъде трябва да занесете договора си за наем и паспорт.

Ако живеете при приятел или познат трябва да отидете с него, за да може той да потвърди че живеете при него. Отново носете всичките си документи като вашия приятел/познат трябва да носи неговите паспорт/лична карта иНИЕ ако е чужденец и договора за наем.

Хубавото е че офисът на Pl.Sant Miquel работи и в събота.

След като имате emapdronamiento може да си изкарате "tarjeta sanitaria"

Трябва да отидете в най-близкия здравен център и с договора за работа, НИЕ и empadronamiento ще ви регистрират. Ще ви разпределят и личен лекар.

Картата ще ви я изпратят до 1 месец на адреса, на който се регистрирани че живеете. Когато ходите на лекар трябва да я носите с вас. Това е необходимо и за издаване на болничен. (baja medica). До колкото разбрах след като оздравееш ти трябва (alta medica), което е като болничен, но потвърждава че сте здрави и може да се върнете на работа.

Винаги когато отивате в някое от всичките административни звена носете всичките си документи. Всичко се променя от днес за утре. Ако до вчера не са изисквали някакъв документ от утре може да го изискват. Най-добре носете всичко със себе си и дори направете няколко копия на документите си. На различните места ще ви искат копие на паспорт/ НИЕ или нещо друго.

Като цяло ще е много полезно да знаете езика, ако не да има някой с вас който го знае.

Горното важа в нашия случай. Не казвам че 100% е така. Може да има много неща които съм изпуснала и не съм разбрала. Ние вадихме документите си с писма гарантиращи че ще започнем работа в големи компании. И на двамата договорите ни са постоянни. Не знам дали няма да искат да ви изкарат НИЕ за временно пребиваване ако имате договор за 1 месец например. Предполагам че ще има значение.
Друго полезно нещо. Аз успях да подпиша договор с компанията с номер на социална осигуровка и паспорт.  Като цяло отидох в Social Seguridad и се опитах да им обясня че е спешно и ми изкараха социално осигурителен номер без да имам НИЕ. Но имат право да ви откажат ако нямате НИЕ."
cita NIE
 
 

Струва ли ти се прекалено сложно? Изпрати ни запитване за асистенция при вадене на документи в Барселона:

 

 

първи стъпки в Барселона
Пълно ръководство за намиране на работа в Барселона

 

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Коментари

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Само една подробност не бе спомената относно вземане на жилище – освен че се изисква НИЕ се изисква и постоянен трудов договор за работа минимум една година с месечна заплата над 1200 евро.

  • Може да се извади временно НИЕ, което е един лист А4, валиден 3 месеца, но реално вече сте регистрирани в системата и НИЕ си остава същото. През това време, ако си намерите работа, могат да ви направят трудов договор и с този договор да си извадите tarjeta residencia (постоянно НИЕ). Приеди всичко се изисква empadronamiento (постоянен адрес)

    • А за numero de seguridad social, отивате с временното НИЕ и казвате да ви извадят номера, защото са ви предложили работа.

  • В момента живея в Лондон, но мисля началото на 2017(около февруари) да ссе местя в Барселона. При положение, че имам NIE от 2012 и Tarjeta Sanitaria валидна до 2022, но са издадени в Comunidad de Madrid, дали ще имам някакви проблеми и ще ми трябва ли нещо друго освен да ги сменя с тамошни? А и трудно ли ще е да ги сменя?

    • Здравейте, Илиян! Отправихме въпроса Ви към адвокат Хулио Естрада и ето какво ни отговори: „Не мога да ви отговоря с 100% сигурност. Теоритично, разрешението за пребиване в Испания се губи след 6 месеца извън държавата. В такъв случай би трябвало пак да си го искарате (renovación) с същия номер НИЕ.
      Ако е така, ще трябва да докажете средства да живеете тук една година или трудов договор.
      А ако не се осъзнаят с това, може да е достатъчно ако направите емпадронамиенто и промяна на адресна регистрация.“

  • Здравейте! Студентка в Барселона съм и ми се налага да си изкарам НИЕ, за да мога да работя докато уча. От месец се опитвам да подам заявление за appointment за подаване на документите за НИЕ в Барселона, но все ми изписва, че нямат свободни места. https://sede.administracionespublicas.gob.es/icpplus/index.html Това е сайта, чрез който се опитвам да се запиша. Това ли единствения начин да си подам документите? Също така, като студентка какви документи са ми необходими?

    Много ще съм благодарна на всеки, който може да ми даде каквато и да било информация по темата!

    Благодаря!

    • Здравейте, Михаела! За съжаление много са затегнали положението с вадене на НИЕ и получаването на час е почти невъзможно. Има един друг начин, който може да пробвате. Става въпрос за агенция, която помага безплатно на чужденци, като им предоставя адвокат, който им взима час за НИЕ. Ето подробности
      И друг съвет, пробвайте в понеделник рано сутрин към 7-8 часа да взлезете в официалния сайт за взимане на НИЕ (който е в линка, който сте ни посочили).

  • какви са тези глупости дето ги пишете – трябвало червен паспорт за да си вземеш сим карта, няма нищо такова защо лъжете хората само ги обърквате! Тая пък нели трябвало трудов договор за 1 година със заплата над 1200 евро за да си наемеш квартира, откъде ги измисляш тия глупости??? Може и без договор дори да си наемеш квартира, даваш парите на ръка и се разбирате с хазяина, те и те не искат да плащат данъци, какво си мислите, че предпочитат с договор че да ги оръсят една камара пари за лицензи и данъци???

  • И сим карта си извадих с личната ми карта, и квартира си наех без НИЕ МИЕ и не знам си какви глупости. Никой никъде не ми е правил проблем, в страната влязох само с личната карта и даже не ми записаха данните, само я погледна за 1 минута човека на летището и ми я върна, нито записа имена данни нито нищо.

  • Здравейте! След два месеца заминавам за Барселона, бихте ли ми казали дали е по-удачно да започна да си търся работа, след като нямам НИЕ или е по-добре първо да се опитам да си изкарам такова? А някой знае ли дали е лесно намиранете работа там, по контретно търся позиция сервитьор. Благодаря.

    • За сервитьор не би трябвало да е трудно. По-добре е първо да оправиш документите. Това, което е практика тук, е да се поиска оферта за работа още преди да започнеш и с нея да извадиш НИЕ.

  • Здравейте, Леда!
    Имате много полезна информация в сайта , за което Ви благодаря .
    Виждам , че предлагате и услуги.
    С Намиране на работа ,занимавате ли се ??
    И ако да какво е заплащането за услугата?

    • Здравейте, Елизабет! Отговорих на емейл. Поздрави!

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com