Барселона, Берлин и Бангкок: В тези 10 града се крадат най-много GSM-и

В швейцарската преса се появи интересна статистика за кражбите на мобилни телефони в Европа. Виж до какви изводи са стигнали там:

Не всеки, който иска да извади в Барселона набързо GSM-а си, все още го притежава.

Който възнамерява да прекара ваканцията си в Испания, трябва да бъде особено внимателен. Застрахователната компания “Aксa“ е изготвила списък с градовете, в които са регистрирани най-много кражби на мобилни телефони.

Телекомуникационният оператор на Швейцария “Суиском“ бързо ни предупреждава за това. Едва си включил GSM-a си на летището на Гран Канария, и на дисплея вече светва SMS с указанието, че в Испания има прекалено много крадци на мобилни телефони. «Бъдете внимателни!» Да подадем малко предварителна информация: След две доста дъждовни седмици авторът на тази статия, отлитайки за в къщи, влезе в самолета без слънчев загар, затова пък обаче все още със същия iPhone, с който пристигна.

Това предупреждение не идва просто така. Застрахователната компания “Aксa“ (бивша «Винтертур») е направила анализ на регистрираните при нея кражби на мобилни телефони за последните пет години и е изготвила списък за ужас на неуморно “кликащите“ по мобилните си телефони хора. Двете испански топ-дестинации Барселона и Майорка заемат първите две места на върха (виж таблицата). От никое друго място застрахователите на “Акса“ не са регистрирали толкова често загубени мобилни телефони в резултат на кражба. Не може да бъде основно проучен по обясними причини “сивият“ сектор с онези GSM-и, които на плажа по невнимание са засипани с пясък или са паднали на пода неправомерно след “кръгче мокро веселие и забавление“ и въпреки това се появяват в класацията на кражбите.

Кражби на GSM-и: Топ-класация на първите 10 града:

Град
1 Барселона 
2 Майорка
3 Лондон
4 Берлин / Милано
5 Мюнхен
6 Амстердам 
7 Бангкок
8 Лисабон
9 Бали 
10 Констанц / Ню Йорк

Източник: Застрахователна компания “Акса“

Естествено не е случайност, че предпочитани, с изключение на гр. Констанц, топ-дестинации на масовия туризъм са в списъка на застрахователната компания “Акса“. «За откраднати мобилни телефони ни съобщават предимно от предпочитани туристически дестинации, понеже там крадците обичат да се смесват сред тълпите от хора», казва Щефан Мюлер – ръководител на отдел “Щети и застраховки на имущество“ в Застрахователна компания “Акса“.

Крадците на мобилни телефони са в стихията си през уикендите, както и през лятото, установила е Застрахователна компания “Акса“. 40 процента според данните от подадените съобщения за загубени мобилни телефони са се случили през  някоя събота или неделя. Не само на Майорка или в Барселона, но така също и в Швейцария. «През лятото и през уикендите хората са по-често навън, провеждат се различни развлекателни масови мероприятия. Това дава по-голяма възможност на крадците за действие», казва Мюлер.

Особено внимание се изисква на летни партита, фестивали, Open-Air-кина и на препълнени летни басейни.

Превод: Валентина Бахман 

Статия на Райнер Рикенбах — вестник “Schweiz am Wochenende“

 

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *