Начално и средно образование в Барселона- какво трябва да знаем

начално и средно образование в Барселона

Преди всичко- няколко основни неща. Началното и средно образование в Барселона се регулират от Каталунското автономно правителство. Често има спорове между него и Централното правителство в Мадрид.  Основният проблем е, че в Каталуния държавното начално и средно образование е изцяло на каталонски език и Мадрид се опитва да промени това. Времето ще покаже как ще се променят нещата в училищата в Барселона.

Образователна система в Каталуния- структура

начално и средно образование в Барселона
От три до пет включително държавното училище е следователно избираемо, но безплатно.
На три години се води Infantil P3. Започват около 11 септември, La Diada, каталонският национален празник и завършват края на юни. Имат три триместъра, разделени от ваканциите за Коледа и Великден.

Училището тук е задължително от шест-годишна възраст. Дотогава е избирамео, но повечето деца ги записват.

 

Училищата биват три вида– изцяло държавни, смесено държавно-частни (concertades) и изцяло частни. В общи линии средната класа си води децата в смесените училища. Държавните училища биха били проблемни в зоните с много имигранти.  Всеки родител си решава, разбира се. Иначе, от гледна точка на образованието, базата, отношението на учителите, по принцип не се забелязва голяма разлика между държавно и смесено.

 

Учебният ден започва в девет и завършва в четири и половина.

Има платени услуги да си оставиш детето по-рано или да го вземеш по-късно, но зависи според училището. Най-важният момент в учебния ден е паузата за ядене. Обикновено е от един и половина до три. Ако не си оставиш детето на стол, трябва да си го вземеш. Ако го оставиш на стол, се плаща, включително в държавните училища. Излиза около 8 евро на ден- около 150 на месец.
 

Такси/Разходи

Извън тези разходи за столова, в държавните училища се плащат и други суми- за книги, за екскурзии, за спорт, за училищната родителска организация- около 50 евро на месец. Смесените училища си имат различни такси….в общи линии в Барселона са около двеста евро на месец….ако си оставяш детето на стол, в държавно училище си на около 200 евро, а в смесено около 400… по груби сметки. Третата категория, изцяло частни училища, вече са за богатите родители… там месечната такса започва от 500 евро нагоре.
 

Кандидатстване  ( април-юни)

В Барселона административният орган, който ръководи записването се казва Консорциум за образованието – http://edubcn.cat . На сайта им е цялата информация за записване.
Записването се нарича Preinscripció. Може да се ползва Google преводач, за да се разбере текста.
Логиката е следната– всяка година през пролетта се прави разпределяне на новите деца за началото на учебната година през септември. Има срок, в който всички подават молби, след това се прави класиране и децата се разпределят. Важно е да се отбележи, че се разпределят децата както в държавните, така и в смесените училища. Всички са в един кюп тук. Т.е. с една молба примерно можеш да поискаш записване в „Елс Пинс“ (държавно) и „Боско“ (консертадо, смесено). В молбата подредбата се прави по предпочитание на родителите.
След това се записват децата и по принцип след това няма свободни места… Ако не ти изберат детето в нито едно от посочените училища, ти го разпределят те в най-близкото възможно, било държавно или смесено. По тази причина е добре да напишеш максимален брой училища в молбата, за да знаят предпочитанията ти. Ето тук е описана процедурата за подаване на документи за Р3 http://www.edubcn.cat/ca/alumnat_i_familia/informacio_general_matriculacio/acces_als_estudis/3_16

Отворени врати на училищата (февруари-март)

Всяко от тези училища си има ден на отворените врати, в което можеш да видиш как е училището отвътре…След това може да се изтегли онлайн молбата за кандидатстване (тук може да се види как излгежда молба от минала година. http://ensenyament.gencat.cat/web/shared/OVT/Departaments/ENS/TramitOVT/preinscripcio/obligatoris/obligatoria_emp.pdf) 
Подреждаш училищата и я подаваш в уречения срок (обикновено през април) в училището, поставено на първо място. Резултатите излизат в началото на май. След съответните срокове за обжалване, окончателно ги обявяват в началото на юни.

Точнова система

Молбите се разглеждат по точкова система. Дават най-много точки за близост до местоживеенето, след това до местоработата, после различни икономически и социални критерии.

Необходими документи

Какви документи са ви необходими- преведени документите за раждане от страната, в което е родено детето.
  • Акта за раждане от България, преведен и легализиран.
  • Libro de Familia, семейна книжка, ако живеете тук.
  • Също така NIE, ако няма все още, тогава паспорт.
  • Здравната карта Tarjeta sanitaria
  • При подаването на заявлението не, но впоследствие искат лист с ваксинации, който могат да ти дадат в поликлиниката.
  • И документи за относимите критерии по точковата система- примерно, ако искаш 30 точки за близост до местоживеенето, трябва да дадеш сертификата за постоянен адрес от кметството. По отношение на този критерий трябва да знаеш, че всяко училище си има „карта на въздействие“ – mapa d´influencia, където описват района, в който местоживеенето или местоработата ти дават точки.

 

Статията изготви от личен опит Емил Василев. Благодарности за текста!

Съветваме те да се консултираш всяка година още в началото относно новите срокове за подаване на документи и всичко свързано с образованието в Барселона на сайта http://edubcn.cat/, тъй като се менят нещата.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *