За новодошлите Новини

Какво е TIE и защо е различно от NIE

ТИЕ Испания

Попитахме адвоката:

Каква е разликата един чужденец да има НИЕ или targeta de identificación de extrangero TIE, т.е. перманентна резиденция?

След 5 години постоянно живеене в Испания може ли да се получи тази карта за резиденция?

Задължително ли е да се изисква, да се смени с НИЕ-то?

 

Отоговор от адвоката:

Нормално е да се бъркат понятията, защото самите чинивници ги бъркат.

  • НИЕ (Número de Identificación de Extranjero) е просто номерът, който има всеки чужденец в Испания. Този номер е постоянен, но не означава право на резиденция. Дава се на всеки, който има интереси в Испания, ако има бизнес, банкова сметка, имот и т.н.

 

  • ТИЕ (Tarjeta de Residencia Extranjero) това е самият документ, пласмасовата карта, обикновено със снимка и с данни на чужденеца, адрес и т.н.

 

  • Разрешение за пребиваване. (autorización de residencia) е правото, което се признава на чужденеца да живее и евентуално да работи в Испания известно време или постоянно. Обикновено в разрешенията на европейците не се определява срок на валидност.

 

След 5 години пребиваване непрекъснато в Испания, жителите на ЕС имат право да се регистрират като постоянно живеещи в Испания. За целта трябва да отидат в Офиса на Имиграция, да попълнят модел EX-18 и да платят таксата. НИЕ-то се запазва.

Не е задължително да се извади ТИЕ, но може да бъде полезно при някои казуси. Например, по-трудно е да се експулсира чужденец, който е правил престъпление, ако е постояннен жител в Испания.

 

Повече за адвокат Хулио Естрада: четете тук

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com