За новодошлите Новини Полезно

Кратка история на Барселона

История на Барселона

Баркено, Барцино, Барчинона,Баршилуна, Барселона.

Сигурно за доста хора ще е трудно да повярват, че днешната Барселона, с големина 101 kв. км, е започнала съществуването си като римско селище на площ 1,5 кв. км. носещо името Барцино. Ако сте любопитни да разберете как малкото Барцино се е превърнало в космополитния град Барселона, който познаваме днес, продължете да четете. Ще се върнем назад в ранната история на града и ще проследим неговото развитие до момента.

Археологически разкопки доказват, че още преди 4000-5000 години на територията на Барселона е имало активност. Смята се, че Лайетаните са първите заселници, които са живели на хълма Монтджуик около 3 век преди Христа. Намерени са монети надписани на древен иберийски език. Става ясно, че тогавашното население е наричало тази област Баркено (виж оригиналния надпис по долу) Барке – тераса в превод, Баркено означава Градът от тераси.

Друга хипотеза предполага, че картагенците са имали военна база в Баркено като част от техните испански завоевания под ръководството на генерал Хамилкар Барца и че точно той е дал името Баркено. Намерените монети и името, което не произхожда от картагенски, пораждат съмнение и тази теория по скоро се отхвърля. Картагенците безспорно са контролирали Иберийски полуостров, но дали са имали такова влияние точно в тази област, не е доказано.

История на БарселонаСлед идването на Римляните картагенците са прогонени и почти целият Иберийски полуосторов е превзет, включително днешна Барселона. Римляните се установяват на малък хълм висок 16,90 метра наречен Монт Табер. Цезар Аугустус пристига, за да наблюдава новозавоюваната територия и не след дълго римското влияние е окончателно наложено. Цезар променя името на Колония Фавенетия Юлия Аугуста Пия Барцино, за по-кратко Барцино. В селището живеят предимно пенсионирани войници и броят им е около 100 човека. Не е имало никаква друга дейност, защото Цезар не е виждал потенциала на тази област. През 2 век преди Христа населението вече е достигнало 5000 човека. Барцино е бил силно подценяван от римляните и е служил по-скоро да подкрепя търговията на съседният град Тарагона (или Тарацо), който е бил столица на областта.

История на БарселонаГрадът подценяван от Цезар

 Когато Цезар Аугустус решава да засели малкото селище Барцино, едва ли си е представял, че един ден то ще стане вторият по големин град в Испания и ще изпревари Рим –столицата на Римската империя, както икономически, така и по отношение на културата. След като римляните трайно се установяват на Иберския полуостров, постепенно започват да виждат потенциала на Барцино, който се превръща в град и благодарение на търговското си развитие печели имунитет от данъчно облагане.

Нещо любопитно за града е, че макар и малък, един век след създаването му е построен храм посветен на Цезар върху площ от 600 кв метра, като част от него може да видите и днес в готическия квартал. Има 4 римски колони запазени и открити от въпросния храм. Това е и единствената обществена сграда по онова време, не театър или арена.

Барцино се утвърждава като най-важният град в областта. Той често е мишена и отблъсква многократно атаките на Вестготите. Получава по -обра защита дори от Тарацо/Тарагона/ и е обграден е от най-високите и здрави крепостни стени построени дотогова, част от които са се запазили и до днес.

История на БарселонаСнимките горе: Крепостните стени, кулата, Входа на града,Некропол
Снимките долу: Римски ателиета, Северният вход, Аквадукт

Барцино става Барчинона, след което се променя на Баршилуна

В следващите няколко столетия след усилено преследване на християните в крайна сметка християнството се утвърждава, което предизвиква изграждането на храм, който днес е известен като Катедралата на Барселона. До 5 век вестготите успяват да превземат града след дълги войни и го преименуват на Барчинона. Според вестготските/латински закони започва преследване на евреите.

През 8 век контрола е превзет от мюсулманите. Катедралата се превръща в джамия, а Барселона в Баршилуна. Въпреки, че всички немюсулмани трябва да плащат данък, това не ги лишава от правото за изповядване на различни религии и поради тази толерантност мюсулманското управление е било приемано с респект. Градът се разраства и разширява през средновековието, до това, което днес познаваме като Старият град на Барселона.

История на БарселонаСредновековна Барселона в сравнение с Барцино /в центъра/.

Добре дошли в Барселона!

С възхода на друг император Баршилуна в крайна сметка е превзета по заповед на Карл Велики като част от испанската инвазия. Това води и до промяна на името и на Барселона и възникването на княжество, което включва по-голяма част от територията на Каталуния позната ни днес.

Разширяването

Много неща се случват през годините в политически и исторически план, но градът не се разраства много. За сметка на това през 19 век населението се увеличава значително и това води до идеята за „Еixample“ или „Разширяване“. Това е най-голямата трасформация, като прибавим и интересната и модернистична архитектура, която превръща Барселона в космополитния и мултикултурен град, който привлича милиони посетители от цял свят.

История на Барселона

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com