Забележителности Новини Туризъм

Антонио Гауди- чудото на архитектурата

Парк Гюел Антонио Гауди

В Барселона на всеки ъгъл се вижда магията на уникалните проекти, които редица архитекти в миналото са реализирали. Сред най-известните и отличителни са сградите, построени по планове на Антонио Гауди. Но кой е той и как стига до реализирането на такива мащабни строителства, четете в историята за него, която описваме в тази статия:

 

Антонио Гауди
Антонио Гауди

Великият модернист Антони Гауди е роден на 25-ти юни 1852 година и умира на 10-ти юни 1926 година. 

В официалните документи е записан, като роден в Реус, място където е кръстен в местната църква, но многократно той самият казва, че е от Риудомс, от където произлиза неговата фамилия по бащина линия.

И двете селища се намират в Каталония, една от 19-те провинции на Кралство Испания.

Антонио Гауди е най-малкият от общо петте деца на фамилията. Всички негови братя и сестри умират преди да навършат 40 години.

Загубата на близки роднини в ранна юношеска възраст го променя и той често присъства на молитви в църковни храмове.

Бащата на Гауди Францес е занаятчия, който се занимава с производството на медни казани и съдове. Това е и една от причините Антонио Гауди още от малък да придобие умения да работи с метал.

Различен от другите деца на своята възраст Гауди е страдал от детски паралич, болест, която е възпрепятствала движението, нещо което го е накарало да изследва природата и да я изучава. Самият той казва “ Моят първи учител е творецът Господ Бог, а аз съм негов ученик „.

В детска възраст Гауди е бил болнаво дете, което оформя и неговия характер, като саможив и несоциален. Може би поради тази причина в зряла възраст става заклет вегетарианец и дори извършва постоянни пости, които едва не отнемат живота му през 1894 година.

През 1878 година Антони Гауди се лицензира, като Архитект в университета в Барселона, като ректорът на Университета изрича, прословутата фраза по време на връчване на дипломи на бъдещите архитекти  „Дадохме диплома на един луд човек или на един гений, времето ще го покаже “ …

Гауди е среден ученик, който дори е късан многократно на изпити по рисуване, но самият той отделя много време в библиотеката на Университета, за да изучава предмети и дисциплини към които проявява интерес.

Лампиони на Кралски площад
Лампиони на Кралски площад

Първата обществена поръчка, която младия току-що дипломиран архитект приема е изграждането на два лампиона на Кралския  площад през 1879 година. Работи като помощник на известни архитектурни студия и набира опит и знания и му се отдава възможността през 1878 година на световното изложение в Париж да проектира и изгради щанда за ръкавици на една Испанска марка, която не остава незабелязана от Еусебио Гуей и това е моментът, в който двамата по-късно след завръщането на Гуей в Барселона се запознават.

Еусебио Гюел
Еусебио Гюел

Еусебио Гуей е виден индустриалец с множество текстилни фабрики, политик, филантроп, писател и виден общественик в Каталония.

Приятелството, което се заражда между никому известен архитект все още  и приказно богатия индустриалец създава възможността на гения на модернизма Антонио Гауди да изрази своите творчески умения. Проектира и изгражда за видния индустриалец неговия дом-Палатът Гуей, който завършва през 1888 година.По-късно изгражда  лятната резиденция на Гуей, винените погреби на Еусебио Гуей, парк Гуей- един незавършен проект, който е сред най-посещаваните паркове в Барселона.

Любовта му към природата го кара да търси отговори в загадката на нейното съвършенство и да пресъздава нейните форми в своите творби.

Неуморен изследовател, той става член на туристическата асоциация на Каталония през 1879 година и посещава голяма част от природните забележителностите на провинцията.

През 1868 година се премества да учи в Барселона.

В началото живеят с по-големия си брат Францес, който изучава медицина и едва на 25 годни през 1876  година умира от неизвестно заболяване. Няколко месеца по-късно майката на Антонио Гауди умира от мъка по смъртта на сина й.

Тези две загуби на близки членове от фамилията на Гауди, променят коренно неговия характер и той започва да отделя повече време в уединение и молитви в църковните храмове, които има в Барселона по това време. Любим църковен храм на Гауди е църквата в Готическия квартал Фелипе Нери, която носи името на едноименния светец.

Ежедневните са молитвите и посещенията, които той извършва в този храм, отдалечен на близо 4 км от Саграда Фамилия, великата проектирана от него недостроената  църква, в която живее в последните години от живота си. На път към любимия си храм Фелипе Нерри през 1926 година го блъска трамвай, който се движи с максимална скорост от 10 км в час. За да избегне сблъсъка с идващ към него трамвай, той прави две бързи крачки назад и има печалната съдба да бъде блъснат от преминаващия в другата посока трамвай. Облечен в работни дрехи, брадясал и мръсен, без документи и пари в себе си, никой не е желаел да му окаже помощ и дълго време лежи, докато се намират граждани, които го извозват до болница за бедни, където няколко дни по-късно е разпознат от един от неговите помощници в изграждането на храма Саграда Фамилия или Свещеното семейство. Няколко дни по късно на 10 юни 1926, след трагичния сблъсък , Гауди умира от вътрешни рани и кръвоизливи. Организира се грандиозно поклонение, на което присъстват голяма част от месното население, като с разрешение на римския Папа по това време го погребват в храма на Саграда Фамилия.

Антонио Гауди
Антонио Гауди

Антонио Гауди оставя 17 обекта изградени, като 14 от тях се намират на територията на Каталония.

Саграда Фамилия е творбата на живота му и може би най-известната съвременна църква в строеж в света.

Първоначалният проект на Саграда Фамилия
Първоначалният проект на Саграда Фамилия

Антонио Гауди приема през 1883 година  да завърши започната квартална  църква от архитекта Франсиско де Вияр, като изцяло изменя облика на готическия храм и поставя основите на модернизма. Едва на 31-годишна възраст младият архитект Гауди започва проектирането, на „творбата на живота си“, както казва самият той и приключва работа след трагичния инцидент и момента на сблъсъка с трамвай през 1926 година, когато Гауди е на 73 годишна възраст.

Гауди живее от момента, в който започва своето обучение в Барселона, в различни апартаменти под наем, като през 1906 година заживява в пилотната къща-мостра на незавършения негов проект Парк Гуей, проектиране от негов приятел и приближен помощник Францес Беренгуер.

В понастоящем къщата-музей на Антонио Гауди, архитектът живее със своята племенница и своя баща.

Антонио Гауди няма наследници, като е направил два неуспешни опита да създаде семейство и дори вдовицата, на която предлага да стане негова съпруга, става монахиня 2 седмици след предложението. Отдава се изцяло на работа и своите проекти, като напълно съзнавайки в последните години от живота си, че няма да успее да завърши Саграда Фамилия приживе, започва да изгражда макети от гипс и отделя време за цялостния проектоплан.

Характерно за твореца е, че не обича да изгражда чертежи и още по-малко присъщо за него е, че не води записки. 

Въвежда триизмерните макети в мащаб, като иноватор за времето. 

Съдбоносни за него са годините в началото на 20 век. Загубва своята фамилия, голяма част от приятелите си и архитектите с които работи, както и своя покровител, работодател и добър приятел Еусебио Гуей.

Антонио Гауди казва “ Големите ми приятели са мъртви, нямам фамилия, нямам клиенти, нямам богатство, нямам нищо. Така изцяло мога да се отдам на строежа на храма Саграда фамилия“

В последните години от живота живее в една от работилниците си в храма.

Въпреки, че приживе Антонио Гауди оставя и изгражда множество гипсови макети и модели, как трябва да изглежда завършената Саграда Фамилия, голяма част от тях са разрушени и опожарени по време на гражданската война в Испания през 1936-1939 година. Съвременният облик на храма се изгражда от спомени и предания на приближени до твореца артисти и архитекти. Спорен е фактът за облика на западната фасада на Саграда Фамилия, изградена от Жозеп Мария Субиракс пресъздаваща последните моменти от живота на Христос. Коренно различие в стилове и геометрични и футуристично праволинейни изградени образи, несъответстващи на каноните на изградени църква, предизвикват всевъзможни критики и негодувания.

детайли от Западната фасада на Саграда Фамилия
детайли от Западната фасада на Саграда Фамилия

Геният на Каталонския модернизъм остава траен отпечатък върху съвременната архитектура на Барселона, със своите иновативни идеи и футуристични концепции. Възможността да изразява своите идеи и да ги изгражда с всички градивни елементи, както и фактът, че той освен архитект е и декоратор и изгражда вътрешния дизайн на своите обекти, го правят уникален и неповторим.

 

Подпис на Антонио Гауди
Подпис на Антонио Гауди

 

Статията изготви:

Виктор Гачуров- екскурзовод в Барселона

Facebook: Екскурзовод в Барселона

www.gidbarcelona.net

 

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Коментари

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Ало, екскурзоводът! Гуей ли е или Гюел меценатът на Гауди? Като пишеш на български от испански ли транскрибираш?

    • Здравейте, Калина! В българските текстове могат да се срещнат и двата варианта- Парк Гуей и Парк Гюел. Тонът Ви можеше да е по-адекватен…Знаете къде се намира хикса на страницата, нали?

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com