Новини Полезна информация Хора

Къде да потърсиш помощ в Барселона при психичен проблем

психолог Барселона

Статията е от гост-автор Мила Петкова. Повече за нея тук.

Откакто пиша активно в своя блог и в различни списания, много хора се свързват с мен, защото имат проблем, който не само не могат, а и не знаят как да решат. Малко българи знаят към кого да се обърнат в собствената си страна, а в чужбина това става още по-сложно.

В тази статия бих искала да ви покажа, че винаги има към кого да се обърнете в момент на нужда. В Испания има огромен брой безплатни инициативи за подобряване на психичното здраве, а много частни консултанти се съобразяваме с финансовия статус на клиентите си, преди да формираме цената на услугите си. Помнете, че имате варианти.

Тук ще опиша някои често срещани проблема, ако имате по-специфичен, може да ми пишете или се обадете на 061 – Cat Salut.

Младежи и секс.

Вечните теми – къде, кога, с кого? Това не е тема, на която всеки би говорил с родителите си, но определено е нужно да се консултирате с възрастен – за предпочитане психолог или медицинско лице. Може да започнете със забавните видеа на PsicoWoman (https://www.youtube.com/channel/UCtzxvbfiE_sitzm_q74zVHg), да се консултирате с училищния психолог, или да посетите център за репродуктивно здраве (http://sexejoves.gencat.cat/ca/centres_i_serveis/unitats_datencio), където освен съвети ще ви дадат и презервативи. Тези центрове могат да се посетят от всеки.

Проблеми с най-малките.

Родителите винаги могат да поискат контакти на консултативен център от техния педиатър или в детската градина. Повечето услуги са безплатни и са по район.

В Барселона мога да препоръчам специалистите в частния център Еcoute (http://ecoute.es/quienes-somos/equipo-ecoute-barcelona/). Там работят също на английски и френски език. Имат и семеен терапевт.

Неклинични проблеми.

От проблеми във връзката, през тежки раздели, загуба, тревожност, екзистенциална криза, семейни конфликти, носталгия, обща неудовлетвореност до леки паник атаки, депресия и фобии, всичко което ви тревожи можете да консултирате с психотерапевт или психоаналитик, какъвто съм аз (http://mipsy.net/bg/).

Ако сте още студент или младеж до 30г., организации като Barcelonesjove (http://www.barcelonesjove.net/barcelona) имат наличен психолог и 3 безплатни консултации.

Клинични проблеми.

Това са непреодолими обсесивни мисли, хипохондрия, самонараняване, мисли за самоубийство, хранителни разтройства и др. Първо може да се консултирате с личния си лекар и евентуално с психиатър, след което да потърсите клиничен психолог (български психолог в Барселона линк тук).

Имайте предвид, че в Испания много по-често отколкото в България се предписват антидепресанти, ако не желаете да ги взимате, потърсете второ мнение, но много често проблемът е само в стигмата. Те помагат в кризисен период.

Никак не е препоръчително само да вземате медикаменти без съпътстваща психотерапия – било то с клиничен психолог, когнитивно-поведенчески психотерапевт или психоаналитик. Лекарствата само помагат на тялото да овладее стреса и напрежението за периода докато се взимат. Подлежащия проблем, обаче е психичен и е нужно да се работи и на това ниво.

Желание за самоубийство.

Ако то е продължителна налична мисъл, търсите помощ от вашия лекар и психотерапевт. Ако то внезапно ви сполети и е действително силно, просто се обадете на 112 или посетете най-близкото спешно отделение, където ще се погрижат да овладеят ситуацията.

Алкохол и наркотици.

През 90-те Испания е имала страшни проблеми с консумацията на дрога. Сега донякъде това е овладяно но консумация винаги ще има. Ето защо в Каталуния функционира една отлична система от специалисти, с които лично съм имала щастието да работя.

Всеки квартал и село в Каталуния си има Centros de atención y seguimiento a las drogodependencias т.нар. CAS (http://drogues.gencat.cat/es/ciutadania/busqueu_ajuda/on_os_podeu_tractar/). Там всеки, който има съмнение, че консумира повече от приемливото количество алкохол или наркотици, може да иде да се консултира, да си направи кръвен анализ и да поговори с психолог, психиатър или общо практикуващ лекар. Имайте предвид, че не трябва да си зависим за да идеш на колкото консултации имаш нужда. Може само да искате да намалите приема на алкохол, не да спрете напълно. Обсъдете го с професионалист, напълно безплатно. Ако Ваш близък има такъв проблем, може да поговорите със същите специалисти. Проблемът е, че човек трябва да иде там доброволно.

Ако/когато употребата на дрога или алкохол го доведе тежко състояние и поведението му стане, в действителност, опасно за него или хората наоколо, спешните центрове могат да помогнат приемайки пациента за детоксикация и по-нататъшно лечение. В началото може да е принудително.

Делириум, халюцинации, тежки състояния свързани със загуба на връзката с реалността.

Тук определено вече говорим на първо място за медицинска помощ. Ако си давате сметка, че ви се случва да преживявате подобни явления, не се страхувайте от лекарите. Психиатрията днес няма нищо общо с това което сигурно си представяте. Обсъдете с личния си лекар проблема си и потърсете спешна консултация с психиатър. Най-вероятно е дори да не Ви хоспитализират, а да Ви дадат антипсихотични медикаменти и просто да следят подобрението Ви.

За съжаление, много хора имат близки, които не си дават сметка, че се нуждаят от психиатрична помощ. Ако това е вашия случай, не се опитвайте да върнете сами човека към действителността, обяснявайки, че се заблуждава. Това само ще породи конфликт и ще го отблъсне. Намерете начин за спокоен диалог и го убедете да се види с лекар. В случай, че пациентът е опасен за себе си или за околните, от 112 ще изпратят специализиран екип.

Домашно насилие.

Съществуват редица проблеми свързани с домашното насилие. Жертвите не винаги могат да се откъснат психически или финансово от насилника, особено в чужбина. За да се реагира навременно е нужно при първите прояви на насилие да се ориентирате към център за кризисна помощ, който може да Ви приюти при нужда, или дори към семеен терапевт, работещ в организация против насилието, който има опит с подобни случаи.

Отново 112 при спешни случаи и 016 ако имате нужда от консултация по телефона (http://www.violenciagenero.msssi.gob.es/informacionUtil/recursos/telefono016/home.htm).

 

За контакти с Мила:

уеб http://milaswellness.com/

Фейсбук: https://www.facebook.com/pg/MilasWellness/

 

 

 

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com
    wpChatIcon