Българи в Барселона Новини Полезна информация Полезно Туризъм

Кой вид транспорт е най-удобен в Барселона- лично мнение

транспорт Барселона

Какъв транспорт да ползвам в Барселона? Кой е най-удобен? Кой е най-надежден и бърз? Метро или автобус? Може би колело? Това са част от въпросите, които си задаваме преди да посетим Барселона. Всеки има свое виждане  по темата, аз ще изразя моето по въпроса, без да налагам  мнение.

 

Барселона е бързо разрастваща се конгломерация, която заема десето място по численост в Европа и второ в Испания.  За  радост градския транспорт е доста добре развит, което е предимство както за живущите, така и за туристите, посещаващи града.

Каталонската столица се посещава ежегодно от над 13 милиона туриста. Представете си натовареността в летните пикови моменти. Ето моето мнение за различните видове транспорт в Барселона:

С кола

Да имаш автомобил в Барселона е доста проблемно, от гледна точка на паркирането.  Дори и да сте решили да си платите 2.45 евро за час, паркирайки на синя зона, не е гаранция, че там където отивате, ще откриете бързо паркинг. Проблемът не е да намерите синя зона, която е почти навсякъде маркирана в града и безплатните  зони за паркиране всъщност са  абсолютна рядкост. Проблем е да намерите свободно платено място за паркиране или свободен паркинг. И всъщност приятната ви разходка понякога се превръща в неприятно търсене на място, което понякога отнема до 30-на минути. Забързаният и динамичен живот, който водим, ни налага да използваме бързи средства за придвижване, които да не отнемат от малкото свободно ценно време, с което разполагаме.

С метро

Един от най-честите методи за придвижване е метрото в Барселона, изградено през 1924 година. Всъщност то е една много добре развита мрежа от 11 линии, две от които са напълно автоматизирани и се управляват  без физическото присъствие на водач. Определено е удобен и бърз транспорт, но дискомфорта, който предизвиква в пиковите часове, ни кара да търсим алтернативи. Неприятното чувство, което всеки пътник изпитва, притиснат от тълпата отнемайки му личното пространство, те кара да се де чувстваш като (копърка в консерва), заел правилно позицията си. Определено аз лично в последните години избягвам метрото. Честно казано наситих се на негативите му като средство за придвижване. Това не отхвърля факта, че продължавам да го използвам, но определено все по-често прибягвам към автобус или колело.

С автобус

Автобусите са удобни, чисти и сравнително бързи за придвижване, имайки предвид специално изградените пътни ленти за автобуси и таксита. Разбира се, в пикови моменти са претъпкани и отново се озоваваме в неприятена ситуация. За да се уведомите, кога ще ви пристигне нужния автобус, на повечето места вече има поставени електронни табла, които отчитат оставащите минути до следващия пристигащ, но ако таблото липсва, можете да си свалите апликация към телефона, която ще ви уведоми за трафика и времетраенето на изчакване. Позитивното при използването на автобус в Барселона е, че се наслаждаваш на градския пейзаж усещайки слънчевите лъчи върху лицето ти, нещо което е невъзможно да ти се случи в метрото.

С колело

Друг вариант, който много по-често използвам е Bicing¨ или така наречените велосипеди под наем, които от няколко години съществуват в града. Ако сравняваме Испания с Германия или скандинавските страни, няма достатъчно изградена култура в използване на велосипеди, но мисля че определено Барселона набира доста привърженици в тази насока. Негативите са няколко- често се случва да не намираш място за паркиране на определените стойки за велосипеди, макар и да има стотици на близки разстояния една от друга. В пиковите моменти липсват велосипеди, което те кара да прибегнеш към други алтернативи за транспорт. Всъщност да караш велосипед е удоволствие, а и в същия момент за хората, които нямат време за фитнес, е и една добра тренировка, така че аз лично на първо място поставям предпочитанията си към този начин за придвижване. Хубавото е, че има изградени почти на всички главни улици алеи за велосипеди.

С мотор

Може би най-бързият и икономичен вариант за транспорт си остава мотоциклетът и не случайно Барселона е един от водещите градове в Европа по използване на такива. Официално има над 300 000 регистрирани мотоциклета. Хубавият климат спомага за използването им целогодишно, като превръща шофирането им в наслада, усещайки влажния порив на морския бриз. Удобно е и бързо можеш да паркираш, трудно можеш да попаднеш в задръстване. Общо взето позитивите са много и накланят везните в полза на мотоциклета.

Лично мнение

Както пак казах в началото, всеки сам прави своя избор, но за мен лично възможността да запазя личното си пространство преобладава в избора ми. Предпочитам да се наслаждавам на момента и, разбира се, да използвам пълноценно времето си. Именно то лети неусетно в забързаното ежедневие на големия  град, в който сме избрали да живеем. За повече информация относно видовете транспорт в Барселона може да се информирате този линк.​Мнение изрази Виктор Гачуров- Екскурзовод в Барселона

А ти какво мислиш? Кое транспортно средство ти е било най-удобно при придвижването ти в Барселона? Напиши ни в коментар твоето виждане за добър вариант за градски транспорт в Барселона.

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

1 Коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *