Гост автори Момичетата и градът Новини Разходки Туризъм

Как пътуването повишава качеството на живота ни

Статия от гост-автора ни Мила Петкова. Повече за нея тук.

Преди години група мои приятели на около 25+ вече бяха доста добре финансово осигурени и все пак не пътуваха много. Аз не разбирах защо.

След първото ми пътуване зад граница всяка свободна от работа седмица или дълъг уикенд прекарвах на път – в страната или чужбина. Свикнах все да съм в движение и ми беше трудно да се поставя на мястото на хора, които се наслаждават на рутината.

Оказва се, че до голяма степен съм била права, въпреки, че все пак аз се намирам в една крайност, в която дългото застояване на едно място ме депресира и само кроя планове за нови авантюри.

Има няколко полезни урока, които не бива да изпускате. Дори да не сте най-запалените пътешественици, те ще повишат качеството ви на живот.

  1. Опознавате нови места и култури.

Нека не се лъжем, мързи ни! Не може да знаем всичко за всяка страна и не е нужно. Кое е националното ястие на Папуа Нова Гвинея? Как е истинското име име на Мексико? От къде идва името на село Тюленово?

Да, може да научим много от книгите, документалните филми и интернет, но не е ли най-интересно да се докоснеш до действителността, да разбереш кое е истина и кое мит, да добиеш представа от първа ръка как живеят там хората, за какво се стремят, какво правят в свободното си време.

Освен това, придобивате емпатично отношение към хората от различни точки на света. Разбирате, че въпреки различията всички искат те и близките им да са живи и здрави, да празнуват празниците си и да имат спокоен живот. Дали ще си говорите с камилар от Мароко или фермер от Добруджа, ще се изненадате да откриете колко си приличаме всички.

  1. Винаги ще имате интересни теми за разговор.

Разчупването на леда на важни събития пълни с непознати хора е изключително трудно. Без значение дали става въпрос за фирмено събитие или вечеря със семейството на ново гадже, темата за пътуванията винаги е интересна. Дори да попаднете на най-скучния събеседник, имате какво да кажете и с каква интересна информация да блеснете и то без да се напъвате да правите добро впечатление (тази стратегия никога не работи).

  1. Разбирате, че можете да се справите със всичко!

И това е много ефективен и дълготраен начин да повдигнете самочувствието си. Полетът ви е отменен? Не говорите езика? Изгубили сте адреса на хотела? Проблеми ще има и вие ще ги решите, защото замислете се, колко е вероятно да изпаднете в голяма беда, само защото не познавате добре мястото, където се намирате.

Рискът действително е минимален (обикновено не по-голям от там, където живеете), но самата ситуация, в която тествате (успешно) своите възможности за решаване на проблеми е много благоприятна за вас. Със всяко ново пътуване знаете, че можете да се справите с нови и все по-разнообразни предизвикателства.

  1. Излизате от рутината.

От една страна ние се стремим да изградим сигурна и ефективна рутина, в която да живеем с възможно по-малко стрес.

Да, но стресът понякога е позитивен и ни прави по-креативни, по-бързо мислещи и успешни хора. Стресът при пътувания много често е точно такъв позитивен стрес.

От друга страна, рутината ни депресира, защото не намираме нови полета за самоизява. Не че пътуванията са панацеята за всичко, но те ни дават и нови идеи за това как по-добре да си структурираме дните и с какви интересни занимания бихме могли да се заемем. Винаги е добре да нарушим малко баланса в едни контролирани граници и да научим нови неща за себе си.

В обобщение, пътуването е опознаване на света отвън и отвътре. С новите технологии то е все по-достъпно. Познавам хора, които обиколиха Европа със средна за България заплата. Хора, които непрекъснато се наслаждават на красотите на собствените си страни въпреки финансовите трудности. Има и екстремни случаи, които тръгват на стоп на където им видят очите с 10 евро в джоба и успели бизнесмени, които делегират отговорните си задачи за няколко седмици всяка година и се отдават на приключения. И знаете ли какво? Всички те се връщат у дома пълни с щастие и енергия. Това не е случайно.

 

 

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com