Забележителности Полезна информация Разходки Туризъм

Гробищният туризъм – най–новото културно предложение на Барселона

гробищен туризъм

Колкото и странно да звучи, гробищният туризъм става все по-популярен в Европа, особено след като много и различни видове културни събития, се провеждат именно в гробища. Барселона е горда да сподели своето ценно погребално наследство, което се състои от две монументални гробища- Побленоу и Монтджуик, и двете от които са международно признати от ASCE (Асоциация на Гробища-паметници в Европа).
Побленоу е първото общинско гробище в града, известно в цялата страна като произведение на изкуството в неокласически стил, с преплетени египетски елементи от началото на 19 век. Гробището Монтджуик пък е резултат от разрастването на града и икономическия растеж на Барселона. Този икономически бум носи модернизма, развитието на промишлеността и търговията в града и това е отразено върху големите пантеони и изваяни гробници, проектирани от най-добрите склуптури и архитекти в онази епоха.

CBSA е разработила различни маршрути при посещението на своите гробища, които показват архитектурното богатство и артистичност на погребалните обреди на видни и известни личности, погребани там. Посещението на гробищата също ни помага да си изградиме един образ, който отразява еволюцията в развитието на Барселона през последните два века.

За да получи посетителят възможно най-доброто изживяване, му се предоставя безплатна карта и кракто описание на гробището Побленоу, също така е възможно и аудио обиколка, с превод на три езика.

Гробището Монтджуик има четири различни културни маршрути, според интереса на посетителите: артистичен маршрут, исторически маршрут, маршрут, който е комбинация от двете, а четвъртия маршрут отвежда посетителя до Фосар де ла Педрера, където има мемориал на жертвите загинали в гражданската война на Испания, репресиите на режима на Франко и жертвите на Холокоста.

На върха на Монтджуик се помещава експозиция от погребални карети, която е единствена по рода си в Европа. Колекцията се състои от 23 оригинални карети, които са били използвани при различни погребения в град Барселона повече от 100 години. Посещението на експозицията дава възможност да се видят произведения на изкуството с голяма художествена стойност от не толкова далечното минало, когато смъртта е била приемана по различен начин и транспортирането с погребалните каляски е било основната част от церемонията на погребението, преминаващо по улиците на Барселона.

И двете гробища организират нощни посещения два пъти годишно. Тези обиколки позволяват на посетителите да видят художественото богатството и красотата на гробищата по специален начин. Това е една от най-успешните дейности, които организират CBSA. Тези обиколки са специални, защото екскурзоводите се обличат в театрални костюми от миналите векове, а актьори играят ролята на влиятелни и известни хора, важни за историята на Барселона. Музиканти допълват цялостната атмосфера с техните изпълнения на различни места по време на обиколката, а пътят е осветен от свещи. Тези обиколки показват на гостите най-красивите и интересни части на гробищата.

 

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com
    wpChatIcon