Полезна информация Туризъм

Два века зад бара: Най-старите барове в Барселона

барове в Барселона

Преди Барселона да се превърне в европейски и космополитен град и да приеме с отворени обятия интернационалната кухня, тукашните барове са приличали повече на кръчми. Най-старите барове на града нямат високи табуретки или тухлени стени. Те са затворени и не особенно осветени, но за сметка на това предлагат огромни порции от много вкусна храна и много история и , ако не са ви познати, тук ще узнаете повече за тях.

 

Els 4 Gats /Четирите котки/

Carrer de Montsió, 3

Този бар е открит през 1884 година.  Обстановката му напомня на кабаре Le Chat Noir, намиращо се в Париж. Бохемският дух на заведението вдъхновява и привлича артистите и художниците тогава. Негови посетители са били Дали, Сантиаго Русинол и Хемингуей, а Пикасо прави дизайна на корицита на менюто. Барът е център на културния живот по онова време и в него са провеждани изложби, културни събития и представления. До днес барът не е загубил влиянието си и продължава да бъде важно място за културни срещи. Не случайно Уди Алан го избира за да заснеме някои сцени от филма си „Вики,Кристина, Барселона„

 

333

 

Can culleretes

Carrer d’en Quintana, 5

Открит през 1786 година, този бар безспорно е най-старият в Барселона и на второ място в цяла Испания. В началото е бил сладкарница, където са се продавали сладки кремове тип пудинг, шоколад и хорчата / типично испанско питие приличащо на айрян/. В началото на XX век се превръща в ресторант, прадлагащ най-доброто от каталунската кухня, но барът се старае да бъде винаги в крак и с новите тенденции. Този бар е редовно посещаван от знаменитости като Пласидо Доминго, Аранча Санчез и известния тореадор Марио Кабре. Като доказателство, стените са покрити със снимки на известни личности, посетили бара.

 

344

 

7 portes / Седемте врати/

Passeig Isabel II, 14

Създаден през 1836 година, тук за пръв път се сервира ястието /arroz Parrellada/ толкова типично за Каталунската кухня днес. През 1950 година се превръща в любимо място на срещи на тогавашните местни и чуждестранни интелектуалци и артисти, като Камило Хосе Цела, Федерико Гарсия Лорка, Салвадор Дали, Пикасо, Хуан Миро и Че Гевара.

 

555

 

Los Caracoles /Охлювите/

Carrer dels Escudellers, 14

Думата, за да се опише това място, е харизма, термин който от 1835 година е валиден и до днес. Няма нужда да бъдете гений, за да се досетите че тук се предлагат ястия от охлюви със специален сос, въпреки, че в менюто има и типични каталунски ястия . Ресторантът е посетен от Роберт де Ниро, Хуан Миро, Салвадор Дали и Джорджд Армани. Днес ресторантът има сравнително високи цени, но е класика и си заслужава да бъде посетен поне веднъж в живота.

 

666

 

Casa Alfonso

Carrer de Roger de Llúria, 6

Този бар също има своята история, открит е през 1934 година и е просъществувал благодарение на надениците които предлага. Ако стените му можеха да говорят, щяха да разказват истории  за любов, власт и трагедия. Всички те, придружени от клобаси “alfonsitos” и ирландко кафе, способно да развърже езика на всеки.

 

777

 

източник: barcelonasecreta.com

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com