Полезна информация Разходки Туризъм

Как да не изглеждаме туристи в Барселона

Ако посещавате Барселона за първи път или вече е поредното ви идване като турист, ще ви представим няколко съвета, как да се слеете с местните и да не изглеждате като „guiri“ (местният жаргон за турист).

КАК ДА ПОЗДРАВИТЕ НЯКОГО
Близки и приятели може да целунете по бузата за „здравей“ и „довиждане“, но не поздравявайте непознатите по този топъл начин, а просто едно „hola“ би свършило работа при поздрав на магазинери или банкови служители например.
Така и изказването на „благодаря“ е силно препоръчително: „gràcies“ (на каталонски).

КАКВО ДА ОБЛЕЧЕТЕ
В Барселона хората се носят по-неглиже в сравнение с Милано или Париж, но това не означава, че не трябва да се спретнете, за да изглеждате добре. При по-студено време типични са голям шал около врата, тениска/блуза и боти до глезена. По този начин ще избегнете привличането на внимание на джебчиите, особено по Las Ramblas.
При по-топло време е абсолютно забранено да сте с джапанки за плажа и бански. Дори късите летни шорти са рядкост за местните младежи.

КЪДЕ ДА СЕ РАЗХОЖДАТЕ
Говорейки за плажове, ще отбележем, че повечето от местните никога не ходят на плажовете в Барселона, прекалено са им натоварени от туристи. Това се отнася и за улиците като Рамбла. По-спокойни квартали са Gràcia, със своите страхотни площадчета, пазари и ресторанти. Други такива са Poble Nou и Poble Sec.
Ако е слънчево и горещо, хората се изнасят извън града.

КАКВО ДА ЯДЕТЕ
Много туристи си мислят, че паелята е типичното ястие тук, но всъщност тя е такова във Валенсия. Ако искате да опитате нещо каталунско и да правите както местните правят, поръчайте си esqueixada например (студено предястие с бяла риба, домати, лук, зехтин, оцет и сол). Обикновено го ядат през лятото.
Както и в останалата част на Испания, в Каталуния се обядва малко по-късно- около 2 ч. следобяд и се вечеря около 22 ч.
Не яжте тапас за вечеря, те се сервират като следобедна закуска.

ДРУГИ МЕСТНИ НАВИЦИ:
Носете собствени торби, когато пазарувате в супермаркета.

Местните НЕ ходят облечени с фланелки на футболния клуб Барса, освен в дните, когато има мач или ако са по-малки от 10 годишни.

ИМА И ОЩЕ
Това са само малка част от съветите, които можем да дадем на туристите в Барселона. Със сигурност има и още, но едно е важно- внимавайте с привличането на вниманието, за да няма разочаровани!

Тагове

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com