БГ мами в Барселона Българи в Барселона Интервюта на българи в Барселона Момичетата и градът Хора

Майчините гозби с доза индивидуалност- запознайте се с Роза

Роза Микова

5901706 (1)Сочна баница със сирене, пълнени чушки, мезета, хубаво вино…всичко това ни е познато от нашенската кухня и няма нужда да ви уверяваме колко е вкусно. Но за един чужденец е изключително интересно да разбере и по-скоро да опита за първи път от кулинарните специалитети на нашите баби. С тази мисия се е заела Роза, а именно да популяризира гастрономията ни.
Съвсем случайно (или не) попаднахме на един от нейните проекти и побързахме да се запознаем с българката отблизо.

Представяме ви:
Роза от София, от 3 години живее и работи в Барселона. Завършила е дизайн на комуникациите и реклама. Преди да дойде в каталунската столица, е живяла цели 12 години в Ню Йорк. Сигурно всеки си задава въпроса- а защо не е останала там. Роза ни обясни, че животът в американския град е бил много хубав, космополитен и с хиляди възможности. Но тя е била запленена от Барселона, след като е идвала няколко пъти на почивка за кратко. Според нея, тук човек също може да открие тази космополитна атмосфера и в същото време е доста по-спокойно. В Барселона Роза се чувства по-добре и намира града за по-подходящото място за нея.

С какво се занимава в момента:
Като млад творец, в главата й бушуват много идеи, част от които се е решила да реализира.
Измежду проектите й са главно тези, свързани с графичен дизайн, branding – това ще рече създаване на цялостната визия на нов бизнес например- от логото, през сайта до визитните картички, нещо което е изключително важно да се създаде от самото начало в една фирма, за да има успех в конкурентната среда на пазара днес. За съжаление малко стартиращи бизнеси го осъзнават и го оставят на заден план.
Друг неин съвсем нов проект, wishbirdstudio, по който вече има поръчки, е създаването на поздравителни картички за рожден ден и други поводи. Тези картички са с една по-модерна минималистична визия, която отдавна вече е навлязла като тенденция в графичния дизайн.
И трети проект, за който Роза ни разказа, е участието й в сайта EatWith. Точно за този проект прочетохме случайно в интернет и решихме, че ще е много инетересно да го публикуваме за нашите читатели.

9268818_orig

Интересното, което разбрахме е:
че Роза, с помощта на майка й, е изготвила едно българско меню, с което гощава чужденци, решили да се запишат за участие в сбирките, които тя организира, чрез сайта EatWith.
Няколко думи за това, как работи този сайт:
Всеки, който обича да готви, може да се регистрира като домакин. От сайта се презастраховат, че този човек наистина е добър в кухнята и има чисти намерения, като му се изискват множество удостоверявания на идентичност, локация и т.н. Дори се изпробват менютата, които се предлагат, предварително. Не е лесно да станеш домакин, но веднъж одобрят ли те, тогава можеш да действаш. Правиш едно меню, което колкото по-интересно и автентично е, толкова по-добре. Определяш цена на човек, бройка гости, които можеш да приемеш в дома си и дати на събиранията. От сайта EatWith взимат съответно комисионна от платените участия на гостите. Това всъщност е много повече от просто един допълнителен доход. Сбирките представляват обмен на култури, социализиране, нови запознанства, приятно прекарано време и много други хубави емоции.

4271728_orig 9203209_orig 3008304_orig

Как Роза направи своето българско меню:

Миналата година майката на Роза, Mила, пристига в Барселона на гости за лятото. Тя е изкусна кулинарка и с радост готви за дъщеря си бабините гозби. Тогава идва и идеята на Роза да се запише в този сайт, където може да предложи едно уникално меню с български специалитети. Двете с майка й се захващат да го създадат, като вкарват в него частица индивидуалност от себе си, експериментирайки и с нови комбинации. Освен традиционните баница, кьопоолу, мезета, сирена, боб и др, те приготвят и пълнени чушки с киноа и зеленчуци. На веганите страшно много се харесват всички тези ястия със зеленчуци.

Какво казват чужденците за българската кухня:
Гостите, които досега се посещавали сбирките на Роза, са оставали с изключително добри впечатления от нашенската кухня. Повечето от тях за първи път са опитвали някои специалитети. А Роза от своя страна им разказва за родината ни и поражда желанието у тях, да я опознаят отблизо.
В нейния хол, от където има и гледка към величествената Саграда Фамилия, неведнъж са се събирали хора от всякакви националности.
Роза разказва, че това занимание отнемало страшно много време- около 2-3 дни, за да бъде изпипано всичко както трябва- от пазаруването до майсторенето в кухнята. Но резултатът си струва и в крайна сметка е много забавно!

9210872_orig (1) 6124713_orig 3273568_orig 9940901_orig

Въпреки, че тези сбирки и предлагането на българско меню, е само хоби за Роза, ние й пожелавме успех и се радваме, че срещнахме още една сънародничка, която популяризира българското.

Може да разгледате повече на сайта й.
Ето и менюто, което се предлага в сайта EatWith : Balkan gourmet 

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com