Българи в Барселона Новини Полезно Туризъм

Какво се чества на 12-ти октомври в Испания

Ден на Испания 12 октомври

12-ти октомври- Испанският национален празник

Познат още като Puente del Pilar  или Día de la Hispanidad
Неработен ден в цяла Испания
Nuestra Señora del Pilar – „Дева Мария на стълба“ е патронната девица на Испания, на испаноезичните народи и на Гражданската гвардия на Испания. Свети Якоб е покровител на Испания, а благословената Богородица от Пилар се явила пред него, докато се молел по бреговете на Ебро в Казараугуста, римското име за днешна Сарагоса, Соана, в ранните дни на християнството. Известният дървен образ на Пилар е заложен в Базиликата на Дева Мария на стълба в Сарагоса. Този национален празник се нарича също така „La Fiesta Nacional de España“ и по-рано се е празнувал като „Día de la Hispanidad“. В Kаталуния този празник се нарича „Festa Nacional d’Espanya“. Магазините могат да бъдат отворени, но няма специални тържества в Барселона.
Празникът често се нарича „el puente del Pilar“. 12-ти октомври е неработен ден. Обичайно в Барселона и Испания е да се приспадне и денят между официалния празник (dia festivo) и уикенда. Така че ако общественият празник е във вторник или четвъртък, можете да направите 4-дневен уикенд. В Испания това се нарича „hacer puente“, което означава „да направим мост“. Този ден също се отбелязва в много страни като „Ден на Колумб “ за отбелязване на годишнината от пристигането на 12 октомври 1492 г. на Кристофор Колумб и първите европейци в Америка.
В Мадрид се провежда грандиозен военен парад, в който взимат участие кралското семейство и министър-председателят на страната. Самолети оцветяват небето в червено и жълто- цветовете на националния флаг.  Любопитното е, че в парада участва и една коза, която е талисман на легиона.

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com
    wpChatIcon