За новодошлите Новини Полезно

Измами с недвижими имоти в Барселона

измами с имоти в Барселона

Измамите при наемане на жилище са доста често срещани в Барселона и е много трудно да се разбере дали дадена оферта е реална или не.

В тази статия ще помеситим истински случаи на измамени хора, както и ще ви дадем някои основни съвети как да се предпазите от недоброжелатели.

 

Всичко, което трябва да избягвате при търсене на жилище по интернет!

 

Евтино и невероятно!

 

Обикновено такива обяви са за евтин апартамент с прекрасна локация (в центъра или до плажа), реновиран, с всякакви мебели и т.н. Това е измама! Помислете: ако нещо изглежда прекалено хубаво, за да е истина, най-вероятно е да е лъжа и може да останете разочаровани. Следните две истински истории ще ви дадат пример за такава измама:

 

– Едно момиче намира двустаен апартамент по интернет, наистина с прекрасна локация, само за 500 евро на месец (тук е и невероятното, което е трябвало да я алармира). Тя се обажда на посочения телефон и човекът отсреща казал, че бил агент по недвижими имоти. Направили си среща за оглед още на следващия ден. Апартаментът бил наистина точно както на снимките. Тя много го харесала и агентът й казал да се видят в едно кафе на другия ден, за да подпишат договор, да плати и да й даде ключа. Тя отива в кафето с парите (2 наема за депозит и комисионната за агента), подписва договор и човекът й връчва ключовете. След това тя отива в квартирата и…ИЗНЕНАДА! Не може да отвори вратата, ключовете не са истинските! В крайна сметка този човек не е бил никакъв агент, нито собственик на апартамента, а може би просто временен наемател.

 

– Една друга жена също бива измамена…Тя намира перфектния апартамент, подписва фалшив договор с лице, което се представя за собственика. Няколко дни след сделката тя се нанася в апартамента и познайте? Два дни след като се била нанесла, дошъл друг човек, казвайки, че е подписал договор за наем със собственика преди два дни. Както и да е, и двамата решават да заживеят за момента заедно (имало две стаи), докато намерят решение. НОВ ПРОБЛЕМ: през следващите дни идвали още хора, които казвали, че са наематели. Така тя решава да напусне апартамента. Всеки от измамниците разбирал в последствие, че човекът, от с когото били подписали договора, не е бил собственик, а само наемател, който решава да отдаде апартамента на възможно най-много хора за най-кратко време и след това да напусне страната с всичките събрани пари.

 

Снимки, които не са от Барселона!

 

Това може да се разбере само от хора, които познават много добре Барселона! Ако познавате районите и характеристиките на барселонските апартаменти, може да забележите някои детайли. Например контактите в стените, ако са различни от европейските, става въпрос за измама.

Липса на подробно описание в обявата

Може да е обичайно, че някои агенции не поместват адреса на обявата. Това е от съображения за сигурност. Ако се види, че не живее никой на този адрес, крадците могат спокойно да го набележат за жертва. Но това, да няма номер на улица и апартамент, е главно защото агенциите си пазят офертите и клиентите. Естествено, че искат само те да имат контакта на собственика. Но ако пък изобщо няма упоменат квартал дори, тогава е подозрително и може да става въпрос за измама…

– Един мъж отишъл на оглед в апартамент, който в действителност се намирал на същия адрес, както в обявата. В началото си помислил, че собственикът е скрил адреса, заради сигурност, но като видял отвътре, разбрал причината- нямал нищо общо със снимките! Така че внимавайте с информацията! Винаги следете за ясни описания, така и за условията- наем, депозит, комисионни за агенция и т.н.

 

Прекалено много информация

 

Да няма информация за апартамент в обява не е добре, но и обратното е странно- някой да ви се обяснява защо отдава под наем, подробности за живота му, защо трябва да напусне апартамента и т.н. Случи се на една жена, която изпратила запитване за повече информация по интернет. Отговорът пристигнал много бързо, което помислила, че е добре, защото може би е бил свободен апартаментът в момента. Но в писмото имало цяла история за живота на собственичката:

«Купих този апартамент за дъщеря ми, защото тя беше студентка дълги години тук и сметнах, че ще е добра инвестиция- недвижим имот в Барселона. Сега тя се върна при мен в Полша» . Само заради това, жената била сигурна, че я мамят, но решила да види докъде ще стигнат. Отговрила подобаващо нормално на нейния мейл и в замяна написали:

«Разбираш, че съм в Полша и искам да отдам под наем апартамента възможно най-бързо, така че не знам дали ще е възможно да направим огледа с теб. Може би ще се наложи да ти пратя ключовете по пощата, а ти ще платиш по една много сигурна платформа по интернет. Имам и други снимки от жилището, които мога да ти пратя. Но понеже не съм там, не искам да ти пиша точния адрес, да не би другите да видят, че никой не живее там сега. Надявам се разбираш…»

И така поискали да се плати за апартамент, който не е видян, да се пратят пари на някого, когото не познава, дори не е и агенция. Някой си мислят, че тази измама ще мине, защото може би се харесва апартамента много или бързат да наемат, или просто не подозират, че хората могат да бъдат толкова лоши.

 

Още една истинска история, която се случила в Барселона!

Внимание! Собствениците също могат да мамят! Един човек попада в клопката. В края на периода за живеене под наем, собственикът е трябвало да върне депозит от 900 евро, но връща само 650 евро. Причината, която изтъква, е че е дал 126 евро, за да смени крушките (едни обикновени крушки на лампи), както и има 125 евро разходи за ремонт на неща в кухнята и банята, като тези неща били счупени от преди да се нанесе наемателят. Клиентът поиска да съди собственика, но не го направи, защото това щеше да му коства много повече пари и време.

 

Съвети как да избегнете измама с недвижим имот в Барселона!

 

Преди да подпишете договор, проверете:

  • дали електромерът е измерен, защото ако не е, може да изгубите доста пари.
  • Напишете точните цифри, които показва електромерът, в деня на нанасяне. Иначе ще ги закръглят.
  • Проверете срокът на договора ви за наем
  • Информирайте се дали ще плащате вие или собственикът на апартамента общите разходи за входа на блока и др.

 

Никога не изпращайте пари, за да получите ключове!

Въпреки, че е очевидна измама, някои хора се подвеждат по обяви и мейли и пращат големи суми пари, за да получат ключове. НЕ ГО ПРАВЕТЕ!

Огледайте апартамента в деня на нанасяне!

Внимателно проверете кое в апартамента работи и кое не. И се уверете, че и собственикът го знае това. Така ще имате по-голям шанс да ви върнат депозита накрая.

 

Надяваме се тази статия да ви предпази от измамници при наемане на апартамент в Барселона! Но не забравяйте, че съществуват още много начини за измами. Ако сте попадали на някой от тях, може да споделите в коментар.

 

източник

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com