Полезна информация Туризъм

Световно известен джебчия сочи Барселона като мека за този вид дейност

кражби в Барселона

Важно! При случай на кражба, може да се обръщате към българското консулство в Барселона. Повече за него тук.

Съветът ни е: направи си копие на лична карта или паспорт и оригиналите остави в хотела! Полицията няма да те глоби, ако те спре.

Виж какво разказва един бивш джебчия за Барселона:

bob-arno-naples2-350x519_350x519 Боб Арно, най-известният джебчия, анализира този вид престъпна дейност, тясно свързана с туризма в каталунската столица. Според него от 1000 пътници, пътуващи на борда на големите круизни кораби, минимум петима ще бъдат ограбени в Барселона.

Много малко джебчии могат да се похвалят, че са интервюирани от престижното списание „Таймс“.  Боб Арно е един от тях. Описват го като „най-известният джебчия в света“, благодарение на своите почти фантастични способности да си присвоява портфейли, телефони и бижута. За него са писали в Уолт стрийт журнал, Ню йорк таймс и СNN. Направил е свой документален филм, който се излъчи по Нешънал Джиографик.

В момента обаче работи като консултант на полицията в няколко страни и изглежда се е отказал от пофесията на джебчия. Годишно участва в 25 конференции, на които говори относно безопасността и сигурността в туристическата индустрия. Освен това има много успешен блог, в който подробно описва криминалната сцена на няколко световно известни и посещавани от туристи градове.

– Кога за последно посетихте Барселона?

Боб Арно: Посещавам Барселона всяко лято. Работя за няколко морски компании, притежаващи крузни кораби, които често ме изпращат в Барселона. Освен това имам много приятели, които посещавам тук.

-Как ще опишеш професията джебчия в каталунската столица?

Б.А Градът е уникален по рода си. Кражбите тук са много повече отколкото в много също толкова известни туристически центрове, като например Рим, Париж или Прага.

За съжаление в Барселона туристите са ограбвани безогледно и нагло, а методите са разнообразни. На практика от 1000 пътници на борда на круиз, който е пуснал котва в Барселона, петима стават жертва на обир. За сравнение в Атина или Ница те са много по-малко. Статистиката показва, че само една трета от жертвите подава оплакване в полицията, в повечето случаи просто, защото не разполагат с достатъчно време. Въпреки всичко, на ден полицията обработва от 50 до 100 оплаквания от кражби.

-Кой краде в Барселона?

Б. А Предимно семейства от Косово и от други източно европейски страни. Това са около половината джебчии през последните няколко години. Въпреки че сега са намелили. Има една изумително способна група живееща в Париж, която пътува и работи също и в Барселона. Има и специалисти от латинска америка, които използват техниката „оцапване от гълъб“ (mojon de paloma). Румънските групи се съсредоточават върху “Apple-picking”, което означава кражба на iPhone и други такива. Те са много добре тренирани и са истински професионалисти. В последните години броят им доста нарастна. Освен тях има и една малка група от полски крадци, които демострират една доста рафинирана техника. Стигаме до извода, че авторите на тези престъпления всъщност не са местни, а идват от други държави.

-Каква позиция заемат властите ?

Б. А. Винаги ме е учудвала пасивността на локалния туристически бизнес, полицията и политиците. Никога не могат да постигнат споразумение как да се борят с този феномен и по този начин оставят репутацията на града да се влошава, докато заприлича на гнила ябълка.

-В този случай какво препоръчвате?

Да се работи върху морала в полицията. Да се насърчава работата на агенти, работещи с туристите. Да се увеличи броят на преводачите. Годишно да има отчет от всички тях пред независима комисия, която да покаже в коя област е необходимо да се работи повече. Вашите проблеми не са по-различни от тези на другите туристически градове. Моралът в полицията е много нисък, защото задържаните престъпници са рутинно пускани на свобода много скоро след задържането им. В Париж например един джебчия може да бъде задържан само след като предварително е заснет от камерите в метрото в момент на действие.

-Кои са най-често използваните техники?

Б.А Има много и зависят от коя държава идват крадците. Най-често срещаната е присвояване на оставени без надзор вещи по ресторантите или „тореадор“- това е човек,  който носи яке или шал където крие откраднатото. „Сандвич“ е друга техника, използвана при влизане и излизане от вагоните на метрото, където жертвата е избутвана напред или назад, за да не усети действията на джебчията.

Друг начин, който се използва при големи събития, е да се проси по масите. Просещият носи папка и я използва, за да се прикрива. Така много бързо изчезват мобилите от масите и терасите.

Мojón de paloma, може да се каже че е типична техника, измислена в Барселона.

Освен това се използват и скутерите за ограбване на куфари пред хотелите, докато са разтоварвани от такситата.

Shoulder surfing, e също популярен. Пред банкомат крадецът запомня секретния код, след което следи жертвата и при удобен случай краде протмонето с кредитната карта.

В ресторантите внимавайте с вашите якета, закачени на облегалката на стола. Крадецът бързо може да прегледа вашите джобове, след като сложи неговото яке по същия начин, използвайки го за параван.
-Има ли разлика при извършването на кражби в Барселона сравнено с останалата част на света?

В Барселона техниките не са прецизни и се крадат не толкова ценни неща. Градът се слави с меките си закони, затова джебчии търсени например в Париж се крият успешно в Барселона.

-Как кризата влияе върху криминалната сцена?

Б.А. Мисля че кризата не влияе на този вид дейност. Факторите, които оказват влияние, са сезоните. Лятото, когато е концентриран голям брой туристи в града, е идеалното време. Също така зависи какъв вид са туристите, ако са млади без опит в пътуването то те стават много лесни жертви. Най-атрактивните неща в Барселона за младите между 18-30 годишна възраст понякога се превръщат в горчиво разочарование за тях.


-Какви са бъдещите Ви планове?

Б.А. След серията Pickpocket King (в превод Кралят на джебчийте), излъчвана по Нейшънал Джиографик, колегите ми по света вече не ми вярват толкова. Не мога да се внедря между тях.

Сега ме търсят полиции и агенции от целия свят. Помагам им да образоват гражданите как да се пазят. С техниките за автозащита, рискът да бъдете ограбени, се намалява на половина.
Източник: o2b.com

 

 

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com
    wpChatIcon