Блог Българи в Барселона Интервюта на българи в Барселона Новини трендинг

Свързване на гласовете на диаспората

Българска диаспора: Из миналото, настоящето и предизвикателствата на трудовите емигранти

От 1990 г. насам, България се превръща в държава с нарастващ брой емигранти. Въпреки икономическите, социални и културни промени, които се случват в страната, миграцията на българи извън родината продължава да бъде актуална и важна тема. Независимо дали става дума за работа, обучение, постоянно живеене извън страната, или дори за кратки визити в командировки, на гурбет или за туризъм, българите продължават да търсят възможности в чужбина. Според данните на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) към 2023 година, близо 3 милиона българи са засегнати от диаспората.

Историческият контекст играе важна роля в формирането на този емигрантски пейзаж. Търсенето на по-добър живот на работните емигранти е пропорционално свързано с оттеглянето на социализма през 1989 година.

В съвременната българска общност е признато важното значение на огромната финансова помощ, която трудовите емигранти в чужбина предоставят на своите близки в страната. Този поток от пари навлиза в икономиката и надвишава дори размера на чуждестранните инвестиции в страната, допринасяйки за финансовата стабилност на мнозина.

Общуването между трудовите емигранти и местните жители обикновено е ограничено. Понякога е свързано с предразсъдъци и стереотипи, които допълнително повишават изолацията на работниците. Това отдалечава емигрантите от възможността да се интегрират пълноценно в социалната, културната и икономическата живот на страната, в която работят.

Междувременно, проектът „Свързване на гласовете на диаспората“, представен от платформата за правата на човека „Маргиналия“ и Фондация „Томсън“, стъпва в ролята на мост между тези различни светове. Целта на проекта е да разкрие многоликата реалност на българската диаспора, включително и в Барселона.

Платформата осигурява форум за споделяне на лични истории, които помагат на обществото да разбере действителния опит на диаспората. Очаква се проектът да създаде по-добре информирани и разнообразни представи за българската общност в Барселона и по света.

Изглежда, въпреки предизвикателствата и отчуждението, трудовите емигранти продължават да се борят за по-добър живот в чужбина. Историите им са свидетелство за силата на човешката адаптация и стремежа към преодоляване на бариерите, които се издигат пред тях. Този непрекъснат поток на хора, истории и опити предоставя възможност да се обогатим и научи от многообразието, което диаспората носи със себе си.

Вижте интервютата на българи от Барселона и други европейски държави:

Соня Трифонова и Милена Колева са първите интервюирани от Барселона.Предстоят още видеа:

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com