За новодошлите Новини трендинг

Цени на билети и карти за градски транспорт в Барселона 2024

градски транспорт Барселона билети

През 2024 г. има радикална промяна в билетите за транспорт. Досега се използваха карти от картон с магнитна лента, но от тази година нататък ще се използват предимно безконтактни предплатени карти, наречени T-mobilitat.

Старите карти: Транспортните карти като T-usual, T-casual, T-grup и T-familiar в техния стар формат (магнитни карти от картон) могат да бъдат използвани до изчерпване на количеството или до 30 април 2024 г.

Покупка на Нови Карти: От сега нататък (15 януари 2024 г.), ако искате да закупите карта за транспорт, например за 10 пътувания (еквивалент на старата T-10), трябва да закупите един от моделите на T-Mobilitat:

Ето ти резюме на картите за транспорт в Барселона, започвайки от 15 януари 2024 г.:

Тип на КартаХарактеристикиЦена
T-Mobilitat от пластмасаАнонимна, позволява зареждането на заглавия като T-Casual (10 пътувания), T-Grup и T-Familiar. Нов формат.0,50 евро
T-Mobilitat от твърда пластмасаПерсонализирана, позволява съхранение на всякакви не персонализирани заглавия или T-usual. Гаранция от 5 години.4,50 евро
T-Mobilitat за мобилни устройства (търсете „TMB App“ за Android)Работи като картата от пластмаса, но се използва в мобилния телефон, цена 1 евро. И ако батерията ви умре… няма да можете да пътувате!1 евро
@3abarcelona

Виж как ще бъдат новите карти и билети за градски транспорт в Барселона от 2024 г. За още полезна информация следвай профила ни. #Барселона #транспорт #билетиикарти #билети #карти #tmb #tmobilitat

♬ sonido original – За Барселона

Ето таблица с картите за транспорт в Барселона, започвайки от 15 януари 2024 г.:

Тип на КартаБрой ПътуванияВалидностЦенаТип Държател
1 билет, 1 зона1Единично2,55 €Персонална
T-casual10До 75 мин.12,15 €Индивидуална
T-usualБезлимитно30 дни21,35 €Персонална
T-familiar830 дни10,68 €За група
T-grup7030 дни84,81 €За група
T-joveБезлимитно(Вж. по-долу)42,70 €Персонална
T-diaБезлимитноЦял ден11,21 €Персонална
Aeropuerto1Единично5,5 €Индивидуална

Трябва да се подчертае, че тези цени са само за зона 1. Тези карти са част от системата T-mobilitat (така наричат предплатената карта), и тяхното придобиване и зареждане може да се извършва чрез приложението на TMB или на физическите терминали за продажба, които се намират на входовете на метрото или на спирките на трамвая.

Транспортът в Барселона се разделя на зони, като зона 1 (първа зона) е за град Барселона. Зоните от 2 до 6 са за градове извън Барселона, като Манреса, Матаро, Тераса и др.

Тип1 зона2 зони3 зони4 зони5 зони6 зони
Еднократен билет2,55 €3,65 €4,80 €6,15 €7,85 €9,15 €
T-Casual карта12,15 €23,90 €32,55 €41,85 €48,10 €51,15 €
T-Usual карта21,35 €28,75 €40,35 €49,40 €56,65 €60,70 €
T-Familiar карта10,68 €20,29 €28,82 €37,36 €42,70 €44,84 €
T-Grup карта84,81 €167,38 €227,91 €292,92 €336,64 €357,93 €
T-Jove карта42,70 €56,15 €78,78 €96,50 €110,69 €118,65 €
T-Dia карта11,21 €17,08 €21,46 €23,97 €26,85 €30,05 €

Обяснение на транспортните карти Всички билети (с изключение на единичния за едно пътуване) позволяват прескачане между различни транспортни средства, например качване в метро, след това в автобус, след това в трамвай и така нататък, през период от 1 час и 15 минути (за билети за зона 1, за други зони периодът е по-дълъг).

Следват и основните билети за транспорт:

Единичният билет позволява на потребителя да направи едно пътуване в обществения транспорт на Барселона, валиден е за метро, автобус, Rodalies Renfe и Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Продължителността на пътуването е ограничена до 75 минути от момента на валидация. Билетът не може да се презарежда и не може да се прехвърля, като се изисква закупуването на нов за всяко пътуване. Той е наличен във физически формат на автоматични търговски машини и билетни каси на метро и автобусни спирки.

Картата T-casual е абонамент за обществения транспорт в Барселона, който позволява на потребителя да извърши 10 пътувания, всяко с продължителност до 75 минути. Важно е да се отбележи, че тази карта е предназначена за един човек и може да се използва само от този, който я закупи, без възможност за прехвърляне на други потребители.

Картата T-usual е транспортна карта, използвана в Барселона, която позволява неограничени пътувания в метро, автобус, Rodalies Renfe и Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) за период от последователни 30 дни от първата валидация. T-Usual е персонализирана карта, за която се изисква личен идентификационен номер (DNI, паспорт или NIE) на притежателя по време на покупката.

T-Usual карта от картон за системата T-mobilitat струва 0,50 €, плюс цената на закупения абонамент T-usual, която варира в зависимост от обхванатите транспортни зони. Тази карта може да се презарежда, но само за T-usual. За разлика от персонализираната карта или мобилната, картата от картон предлага по-малко функции и предимства. Важно е да се отбележи, че T-usual картата е индивидуален абонамент и не може да бъде споделена или използвана от няколко лица.

В случай че T-usual картата спре да функционира през първите 6 месеца от употребата, можете да поискате безплатна замяна на определено място за обслужване. Ако това се случи след първите 6 месеца, трябва да се следва да заплатите 0,50 евро за нова.

Картата T-familiar е униперсонален абонамент, валиден за извършване на 8 пътувания в продължение на 30 последователни дни след първата валидация в обществения транспорт на Барселона. Колкото човека влязат в метрото например, толкова пъти трябва да се валидира за конкретното пътуване, което се брои общо за 1. Тази карта е ексклузивна за системата T-mobilitat и може да бъде закупена и заредена както на мобилни устройства, така и на физически карти чрез приложението TMB. Не е валидна за метростанции Aeroport T1 и Aeroport T2 на линия L9 Sud. За повече подробности относно картата T-familiar, можеш да посетиш страницата на Transports Metropolitans de Barcelona TMB.

Картата T- Grup е многоличен транспортен абонамент за „групи от хора“ в Барселона, валиден за извършване на 70 пътувания в продължение на 30 последователни дни след първата валидация. Този билет е особено полезен за групи, тъй като може да се използва от няколко лица. Не е валиден за метростанции Aeroport T1 и Aeroport T2 на линия L9 Sud. Позволеното време между първата и последната валидация е 75 минути за билет за една зона, увеличавайки се с 15 минути за всяка допълнителна зона. T-група е наличен само за системата T-mobilitat и може да се закупи и зареди както на мобилни устройства, така и на физически карти чрез TMB Tickets или приложението TMB.

Картата T-Jove е абонамент за обществен транспорт, предназначен за младежи на възраст между 12 и 30 години в Барселона. Предоставя неограничени пътувания с метро, автобус, Rodalies Renfe и Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) за период от 90 последователни дни след първата валидация. T-Jove е лична и непрехвърлима карта, която изисква представянето на лична карта (DNI) или документ за потвърждение на възрастта в момента на покупката.

Цените на T-Jove варират в зависимост от обхванатите транспортни зони и се предлагат със значителни отстъпки в сравнение с други карти, за да се насърчи мобилността сред младежите.

T-16 картата е безплатен транспортен документ, предназначен за деца и юноши на възраст между 4 и 16 години, пребиваващи в Каталуния. Предоставя неограничени пътувания в повечето обществени транспортни средства в Барселона, включително метро, автобуси и градски влакове. Тази карта е лична, изисква процес на регистрация и удостоверяване на местоживеенето.

T-16 няма разходи, но е необходимо да се подновява ежегодно до достигане на 16-годишна възраст на притежателя. Картата може да бъде получена както във физически формат, така и в цифров формат чрез системата T-mobilitat.

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com