Българи в Барселона Новини Полезно

Статистика за българите в Каталуния и Барселона

колко българи в Барселона

Какъв е броят на българите, които пребивават законно в Каталуния и Барселона?

Тези и още интересни факти ще изложим в тази статия.

Данните са от Института по статистика в Каталуния (Institut d’Estadística de Catalunya) към януари 2018 г.

Разделили сме ги в следните категории:

Българи и чужденци в област Каталуния:

В автономната област живеят 104 1362 чужденци от 167 националности (от общо 195 в света). От тях 11 308 са с българско гражданство. Най-многобройни са нациите от Мароко, Румъния и Китай. България се нарежда на 25-то място. 

Статистика чужденци в Каталуния

Българи в Каталуния от 2000 до 2017 г.:

В следната таблица може да се проследи как се е променял броят на българите в Каталуния през последните 17 години. Забелязваме, че през 2012 г. е имало най-много регистрирани наши сънародници, докато през 2017 г. са намалели с 257, в сравнение с предходната 2016 г.

Българи в Каталуния 2000-2017 г.

Българи в Каталуния по възраст и пол:

Най-голям е броят на българите в Каталуния на възраст от 35 до 39 години. Съотношението между жени и мъже е почти равно. Не е малък броят на децата до 15 години- 1418 българчета.

Българи в Каталуния възраст пол

Българи в провинции на Каталуния:

От следната таблица се вижда къде живеят най-много сънародници според провинциите в автономната област Каталуния. В първата графа е показан общият брой на чужденци.  Област Барселона безспорно е най-предпочитаната.

Българи в Каталуния провинции

Българи по населени места в Каталуния:

Оказва се, че българи има почти във всяко населено място в Каталуния. Списъкът е дълъг, затова може да го разгледате целия като отворите следния PDF файл оттук: Българи в Каталуния по населено място 2017 . В графиката по-долу сме отразили само малка част от първите места, където живеят сънародници. Топ 3 са Барселона, Йорет де Мар и Лерида.  В първата графа са показани данни за всички чужденци, а във втората е броят на българите във всяко населено място. 

Българи в Каталуния градове

Барселона

Продължаваме със статистически данни само за област и град Барселона.

Българи в провинция Барселона по населено място:

Както стана ясно от по-горните данни, българите в област Барселона са общо 5 607 от всички чужденци, които са 711 314. Да видим в кои населени места има най-много сънародници. Това са Барселона, Мойет де Вайес и Хоспиталет де Йобрегат на първите места. Списъкът е дълъг и може да се разгледа целият на този линк: Българи в област Барселона населени места 2017

А от следната таблица се виждат първите позиции на населени места. Първата графа е за общия брой чужденци.

Българи в Барселона област

Българи в Барселона град по квартали:

След като разбрахме, че в Барселона град 1930 българи имат адресна регистрация, нека видим как са разпределени те по кваратли в каталунската столица. Данните са спрямо общия брой на чужденците в Барселона. Най-много сънародници има в Sant Martí и в квартал Sants-Montjuïc.

брой на българи в Барселона

 Българи в Барселона по възраст:

И за последно една интересна статистика за това на каква възраст и от какъв пол са българите в град Барселона към януари 2018 г. Данните сочат, че най-голям е броят на нашенци на възраст от 30 до 34 години. Почти с 10% са повече жените от мъжете. Децата под 15 години са 209.

българи в Барселона възрасът и пол

Още от Българи в Барселона

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com
    wpChatIcon