Новини Полезно Хора

Среща на българи в Каталуния със заместник-министъра на външните работи

Заместник-министър на външните работи Георг Георгиев се среща с българи в Барселона

На 16-ти май се проведе среща на българската общност в Каталуния с г-н Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи . В нея взеха участие също г-н Иван Кондов, посланик на България в Испания и г-н Цветелин Цолов, генерален консул във Валенсия.

Тема на срещата бе : Решение на България за откриване на Дипломатическо представителство, както и проблемите на българската общност в Каталуния. 
Българските държавни представители бяха посрещнати с хляб и сол, а Йоана Мария изпълни „Рипни, Калинке“ пред гостите и присъстващите в залата на Centro Cívico Cotxeres Borrell.

Иванка Иванова, председател на Инициативен комитет на Петиция за откриване на Консулство в Барселона област Каталуния, откри вечерта с приветствени думи и благодарности както към българите, подкрепили петицията, така и към всички институции, фирми и лица, направили реалност решението за откриване на консулство в Барселона.

Иванка Иванова Георг Георгиев Иван Кондов

Представители от повечето области на Каталуния бяха дошли, за да се запознаят лично със заместник-министъра и да зададат своите въпроси към него. Имаше присъствие от Йорет де Мар, Жирона, Реус, Матаро и др. 
Бе излъчено специално записано видео обръщение, с което министър Екатерина Захариева отправи своите поздравления към българската общност в Каталуния.

Министър на външните работи Екатерина Захариева към българите в Барселона по повод консулство

След това по-голямата част от вечерта премина в диалог с присъстващите. Бяха засегнати някои от следните теми:

  • Въпроси относно изготвяне на документи от консулството и изпращането им по пощата.
  • Статистики на завърнали се българи в България.
  • Възможност за периодични срещи с адвокат по трудово право на български език, изпратен от посолството в Мадрид.
  • Двойно гражданство, споразумения между България и Испания
  • Опростяване на административни услуги.
  • Проблемът с джебчиите, измежду които има и немалко такива с българска националност. 
  • Образованието на българските деца зад граница, както и опазването на националното самосъзнание и дух.

Представителка на малък каталунски бизнес изказа мнение, че да има служител с каталонски език в консулството е от изключително значение. Както и че е добре да се канят повече хора от местния бизнес на такъв вид срещи, за да има диалог между фирмите от Каталуния и българите. 

„Тогава когато има активни членове на общността, това подпомага и нашата работа,“ сподели Георг Георгиев във връзка с отварянето на консулство в Барселона. 

На срещата се усетиха пикове на недоволство от страна на хората спрямо външната политика на държавата, но се чуха и много благодарствени слова към служителите, подпомогнали да стане реалност откриването на консулство в Барселона. С тази стъпка ще бъдат решени доста административни спънки на българите, които не само живеят тук, но и посещават за кратко Каталуния.
Песимисти винаги ще има„, сподели една българска гражданка, „Моите познати, които агитирах да подпишат петицията, не вярваха че ще се стигне до този момент. Но нещата наистина се случват!“ 

Накрая заместник-министърът благодари на присъстващите и сподели:
Срещам се с български общности на много места, има песимизъм, но нека показваме добрите примери и да не търсим в държавата враг и проблем. Да, имало е времена, когато това е било така и вероятно някои от вас сега са тук поради тази причина. Но вече държавата се стреми да може да бъде в помощ. Това ще стане когато намерим формулата да работим заедно. Идвам от ново поколение, което в момента се стреми да направи България притегателен център за знаещи и можещи хора. Въпрос на самосъзнание е да се чувстваме удовлетворени, независимо къде сме.

Вечерта закри отново Иванка Иванова, която бе аплодирана за денонощния труд по провеждане и внасяне на петицията в съответните институции в България.
Пожелахме си до нови срещи около 1-ви август, предвидената дата за откриване на българско щатно консулство в Барселона.

Покани към българите отправиха и директорки на български неделни училища в Каталуния:

Стоянка Колева сподели за предстоящия 10-годишен юбилей на Българско неделно училище „Св.св. Кирил и Методий“ – Барселона, който ще се почете с голямо тържество на 1-ви юни в Барселона от 11 ч. в залата на Auditori de Sant Martí.

Илиана Илиева-Дъбова, директор на българско неделно училище „Св. Седмочисленици“ в Тарагона-Реус покани всички българи на голям народен фестивал  „Завило се хоро, извило се“, който се провежда за четвърти пореден път на 2-ри ноември. Г-жа Дъбова изрази благодарност поименно към всички хора, които са спонсорирали това събитие и спомагат за съхранението на българския дух сред сънародниците ни тук.

В момента тече процедура по наемане на сграда за бъдещото консулство в Барселона, след което се очаква отварянето му до 1-ви август 2019 г. Дотогава ще бъде осигурена гореща линия към посолството ни в Мадрид за българи от Каталуния, увери посланика ни в Испания г-н Иван Кондов.

Запишете се за бюлетина ни, за да получавате първи новините свързани с българи в Барселона:

бюлетин за Барселона
Инстаграм За Барселона

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com
    wpChatIcon