За новодошлите Новини Полезна информация Полезно Хора

Къде се краде най-много в Барселона (КАРТА)?

кражби в Барселона карта

Опасните зони в Барселона вече се описват в публична карта

Инициативата е на един ирландец, който пътува често до Барселона по работа. Чужденецът създава Barcelona Crime Map в Барселона под формата на онлайн карта, където се идентифицират кражбите, престъпните и насилствените действия, които се случват в Барселона.

Проектът съществува отскоро, но вече се споделя измежду хиляди потребители в социалните мрежи. Дори има създадена Фейсбук група от местни хора, организирани срещу престъпленията. В нея има много снимки и видеа на предполагаеми и истински престъпници и случаи в Барселона:

BARCELONA RESIDENTS AGAINST ROBBERY

Целта е да бъдат разкрити и наблюдавани последните насилствени грабежи, дребни кражби и дори нападения. В момента тя е конфигурирана само за гледане, така че не можете да добавяте нищо, но вбъдеще ще може да се качват случаи от други хора. Първите записи на престъпления са въведени в картата в петък, 12 април, Картата за престъпления в Барселона вече има 67 предполагаеми престъпни действия, с тяхното описание, времето, откраднатите предмети, ако има такива, и тяхната типология.

Ciutat Vella води черната класация
Инициативата, макар и съвсем нова, вече разкрива някои тенденции. Областта Ciutat Vella, една от най-горещите в Барселона, концентрира по-голямата част от обявените престъпления и кражби, съобщени от интернет потребителите. Може би по-тревожно е, че Картата на престъпленията в Барселона очертава най-опасните улици на каталунската столица, където е случват повече инциденти. Това са carrer del doctor Aiguader, улицата, която свързва Barceloneta с Puerto Olímpico; calle de Vilà i Vilà в Poble Sec; calle Hospital в Raval и улиците Sant Pere Més Baix, Corders, Bòria y Parc de la Figuera, в зоната Sant Pere, Santa Caterina и  Borne.

Що се отнася до видовете престъпни деяния, кражбите или изтръгването на мобилни телефони или чанти са най-честата поява, въпреки че насилствените грабежи, сексуалните агресии или борбите с цивилни полицаи за контрол на престъпността също не липсват.

Дори има създаден канал в YouTube, където се качват видеа: Виж тук.

А наскоро попаднахме и на това нагло видео, в което младежи се гаврят с жена, опитвайки се да й откраднат чантата и изглежда, сякаш са горди от това:

Несигурността е първата грижа
Трябва да се помни, че според последни проучвания в Барселона несигурността вече е първият проблем за гражданите, като измества въпроси, които досега са доминирали в обществения дебат, като например достъпа до жилища на нормални цени. Според последното проучване, представено от Общинския съвет, 21% от анкетираните местни жители посочват, че престъпността е най-големият проблем, който най-много ги безпокои. Цифрата е нараснала с 15% за шест месеца.

Как изглеждат джебчиите в Барселона и още полезни съвети:

Порчетете в блога на лицензирания екскурзовод в Барселона

Виктор ГачуровКак да се предпазим от кражба в Барселона

В следващите видеа може да чуете моите две лични истории, свързани с кражба на телефон и насилствено изтръгване на часовник от турист:

Имаш ли неприятен случай в Барселона, който може да споделиш, така че да се предпазят повече хора за вбъдеще? Сподели в коментар.

Ако и ти си жертва на кражба в Барселона, би следвало да се отправиш към посолството или консулството ни тук. Виж подробно в това видео какви са стъпките при кражба в Каталуния:

Българско консулство в Барселона?

Да, ще има! Но може би до края на 2019 г. В момента текат процедури по отварянето му. Подробности може да четеш в групата

Консулска служба на Република България в Барселона (Петиция)

Инстаграм За Барселона

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com