Българи в Барселона Интервюта на българи в Барселона Новини Полезна информация Полезно

Какво мислят някои българи в Барселона за живота тук и сегашната политика на Европа

интервюта на българи в Барселона БНР

Срещи с Екатерина Костова- журналист от БНР- Радио Пловдив

Всеки ден ми пишат най-различни хора, за да им предоставя информация за Барселона. Наскоро се свърза с мен Екатерина Костова- журналист от Радио Пловдив към БНР. Търсеше българи в Барселона, с които да направи интервюта на теми като живота на емигранта, Европа и ние, както и българското присъствие в Барселона като цяло. Споделих на близки и познати и се събрахме няколко доброволеца да разкажем своята история.

Срещнахме се на Площад Каталуния, откъдето и побързах да купя българския вестник „Нова дума“, защото го няма на много места в Барселона. Кои са те, виж в края на статията.

 

Вестник „Нова дума“ може да закупите от будката пред Hard rock cafe в Барселона, Площад Испания
Снимка: Екатерина Костова bnr.bg/plovdiv

След това заведох Екатерина в най-българското заведение в Барселона, което макар и с испанската си обстановка и кухня, все още играе роля на сборен пункт за сънародниците в каталунската столица. На входа на „Pura brasa“ (бившето „Хепи“) се поздравихме на български с две жени, пиейки кафето си там. Сервитьорката също ни обслужи на роден език. Екатерина се учуди колко българи има и побързахме да отворим късметчетата си, които се дават с кафето. Fama (слава) се падна на мен, а на нея- Buena noticia (добра новина).

Денят ни беше организиран по начин, по който да можем да отидем при възможно повече българи, които щяха да дадат интервю.

Част от моето интервю за Радио БНР Пловдив може да прочетете тук.

Започнахме от ресторант RAV и разговор с прекрасната пианистка Ивана Говедарска, чието пълно интервю може да прочетете тук.

 

След вкусен обяд и приказки със собственика на заведението се отправихме към шивашко ателие и дизайнерска къща „Mamu atelier“ със собственичка Блага Златкова. Оттам не ни се излизаше! Въпреки тясното пространство, натъпкано с платове, дрехи, шевни машини, двама служители (нейните дъщеря и син) и кучето им, лъхаше такъв уют и творчески заряд! Там именно разбрах, че Екатерина, освен журналист, е и писател! Блага също разказа за предстоящата й книга. По стените имаше закачени български шевици и молитвата „Отче наш“ извезана върху плат.

Следваща спирка беше центъра по масажи и лазерна депилация, където си поделят кабинети Генади Радeв, остеопат-терапевт и Любимка Мъдрова– професионална лазерна епилация.

 

Любимка Мъдрова и Генади Радев
Любимка Мъдрова и Генади Радев

Стана време да взема децата от детска градина и да се разделим с Екатерина Костова, но за това кратко време се сближихме и ни беше приятно да обменим мнения за Барселона и българите тук. Затова се разбрахме да продължим с децата ми към следващия събеседник и моя много близка приятелка- Мария Русева. Тя работи в изискан ресторнат в Барселона и сподели своя опит относно ситуацията в сектора туризъм. Както и не пропусна да сподели колко е наболял проблемът с джебчиите. Цялото интервю с нея и с други сънародници, четете тук.

 

Дълъг, но приятен ден!

В такива моменти, като по време на тeзи интервюта, се усеща най-силно връзката на българите в чужбина с родината. Всеки я носи в себе си- някои по-надълбоко и тъмно място, други- на по-видно. От другата страна на монетата е свободата да избираш- да бъдеш себе си точно такъв, какъвто прецениш, както и да живееш там, където искаш и се чувстваш най-добре. Не е важно къде си, кой си, а какво правиш- за себе си и за другите, така че да има смисъл всичкo. Или поне повечето от живота ти.

 

Екатерина Костова
Екатерина Костова

Благодаря на Екатерина Костова за срещата и за възможността да бъда неин гид през първия ден от престоя й в Барселона.

Разбира се, интервютата й с наши сънародници не свършиха дотук. Само за няколко дни тя успя да се срещне с още толкова хора и да събере материал за различни теми, вълнуващи българите не само в Каталуния, но и в България. Други нейни събеседници бяха Маги Ананиева, Ненчо Алексиев и Даниела Раева.

 

Такава тема е и въпросът с отварянето на българско консулство в Барселона. Решение има, но датата е неясна все още. Всичко за това разказва Иванка Иванова, председател на инициативния комитет по събиране на подписка за откриването му . Интервюто тук.

 

Иванка Иванова внася петицията
Иванка Иванова внася петицията

Всички интервюта на Екатерина Костова относно Барселона може да се прочетат или изслушат на аудио запис в страницата на Радио Пловдив БНР:

 

Пунктове в Барселона, откъдето може да се закупи вестник „Нова дума“ :

c/SANTALO 27 – PAPELERIA

c/SABINO DE ARANA 40 – LOCAL DE PRENSA

Av. SARRIA 42 – QUIOSCO

Av. JOSEP TARRADELLAS FT 140

Av. DIAGONAL/CAPITAN ARENAS – QUIOSCO

c/MANUEL GIRONA 8 – QUIOSCO

c/MALLORCA, 115 – QUIOSCO

c/ROSSELLO, 122 – QUIOSCO

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com
    wpChatIcon