Българи в Барселона За новодошлите Новини Полезна информация Полезно Транспорт до Барселона Туризъм

Карта Т-10 за градски транспорт в Барселона-как да я закупим

Как да закупим карта Т-10 за градски траснпорт в Барселона

Ново: От 2020-та година се заменя картата Т-10 с новата Т- Casual.

Всичко за новите цени и карти четете тук.

Какво е картата Т-10?

До края на 2019 г. картата Т-10 бе най-ползваната карта за кртако посещение в Барселона. Тя даваше право на 10 пътувания, които да се ползват от много хора. От 2020-та година влиза в сила друг вид подобна карта Т-Casual,която също е за 10 пътувания, но може да с еползва само от един човек и цената й е 11,35€, а не 10,20€. Разгледайте тарифите на картите за неограничени пътувания Hola BCN, които може да излязат на сметка, в зависимост от програмата ви в Барселона. Всички подробности за новите промени, може да прочетете тук. Относно начина на закупуване и тарифиране, остава същия. Затова написаното по-долу ще е в сила и за новите карти: как да се закупят и как са разпределени зоните в градския транспорт в Барселона четете по-долу:

Много от вас ме питат как най-лесно да се придвижват из Барселона, какъв транспорт да хванат, кои карти са най-изгодни…

Затова реших да опиша всичко тук, така че да имате по-голяма яснота относно билетите на градския транспорт в Барселона.

Зони на градски транспорт в Барселона

Ще започна с разпределението на зоните на обществения транспорт.

Съществуват няколко обособени зони, за които важат определени тарифи на билетите. Най-евтината е Зона 1 и за щастие в нея влиза ЦЕЛИЯТ град Барселона, включително летището и голяма част от околните градчета. Зоната е огромна и за туристите е предостатъчно да ползват билети само за нея.

НЯМА нужда да се закупуват отделни билети от летището до Барселона, тъй като то попада в тази зона!

Зона 1 на меторот в Барселона
Зоните на градския транспорт в област Барселона

НО, има една метро линия, за която това не важи! Тя е най-новата- L9Sud, тръгва от спирка Zona Universitaria до Airport Barcelona.

Билетът за нея е 4,60 евро към 2019 г. и НЕ приема други карти и билети, като Т-10 или Hola BCN card например. При излизане, трябва да валидирате билета. Ако не е правилният, ще се наложи да закупите този от 4,60 евро. При другите спирки на метрото не се пъха билет на излизане, само при междуселищните влакове Renfe и FGC.

Защо са го направили така? За повече пари от посетителите на града предполагам…

Линия на метрото до летището в Барселона
Linia L9Sud метро Барселона

Защо да се ползва Т-10/ T-Casual за пътуване из града

Винаги препоръчвам да се закупи картата Т-10, поради няколко причини:

  1. Барселона е град, който е хубаво да се разгледа, ходейки пеша до различните забележителности. Повечето от тях са струпани в централната част на града. А красотата на каталунската столица се крие именно из уличките й и не само пред големите монументи.
  2. По-евтино е! Един обикновен билет за градски траснпорт е 2,20 евро към 2019 г. Една карта Т-10 е 10,20 евро и има вътре 10 билета интегрирани. Всеки излиза по 1,20 евро. Месечните карти са около 50 евро по принцип и не си струва, защото толкова много пътувания по принцип не се правят от посетителите на града.
  3. Може да се ползва от повече хора. Ако сте двама например с една карта Т-10 ще може да се возите 5 пъти. При всяко влизане трябва да пъхате толкова пърти картата в машинките, колкото човека сте.
  4. Може да смените до 4 вида градски транспорт– метро, влак, автобус, трам в рамките на 75 минути и ако не слизате и се качвате на една и съща спирка, то с едно валидиране на билета, ще може да ползвате три транспортни средства. При всяка смяна, трябва да се валидира билета, но няма да ви отчете ново пътуване.

Алтернативи на Т-10:

  1. Hola BCN card– дава възможност за неограничени пътувания в Зона 1 за 2, 3, 4 или 5 дни. Цените са следните и биха били на сметка, ако правите ВСЕКИ ден по над 3 пътувания с метро (отиване и връщане), т.е. са ви нужни по минимум 6 билета на ден на човек. Но както писах, това не е масовият вариант за разглеждане на града.
Цени на Hola BCN card 2019

2. Barcelona card– карта за намаления, която включва и всички видове градски траснпорт в Зона 1. Недостатъците са, че е скъпа (42 евро), започва от 72-часов период, няма за 1, 2 дни. Също така НЕ включва Саграда Фамилия, Парк Гюел, Къщите на Гауди– все обекти от най-голяма тежест за едно туристическо посещение в Барселона. Ето какво може да се посети безплатно:

Картата Barcelona Card си струва, ако сте от хората, които имат намерение да посетят повече музеи на изкуството в Барселона. Дава намелние за друг вид обекти- като ресторанти, фламенко шоу програми и още. Разгледайте тук.

3. City Pass картата включва двупосочен траспорт от летище с Аеробус, билети за Сграда Фамилия и Парк Гюел, туристически автобус за 1 или повече дни, както и намаления за закупуване на карта за градски траснпорт Hola BCN card, Къща Мила, Къща Батльо, Камп Ноу и много други! Цените започват от 78 евро. Няма нужда да се принтира, показва се от телефона.

На пръв поглед изглежда перфектният вариант, но правейки сметката по отделно на това, което е включено в цената излиза следното:

1 билет отиване-връщане от летище на Аеробус- 10,20 €

1 билет за Саграда Фамилия (онлайн)- 17 €

1 билет за Парк Гюел (онлайн)- 10 €

1 билет за 1 ден с туристически автобус Bus Turístic– 30 €

Всичко излиза дотук: 67,20 €- с 10 евро по-евтино от цената на CityPass.

Би излязло на сметка само, ако се ползва 20% намаление от другите предложени обекти- като Камп Ноу, Къщите Мила и Батльо например. Или ако не ви се занимава да закупувате от различни сайтове билетите.

И така, след като изложих моите аргументи защо е най-добре да се закупи карта за градски транспорт в Барселона Т-10, ето и едно видео, в което показвам как точно може да го направите.

 

Карта на метрото в Барселона

 

Надявам се статията да е била полезна за вас! Ако имате още въпроси относно престоя в Барселона, съм насреща. Може да ми пишете в чата на сайта (долу вдясно) или на Вайбър +34666840178.

Следвай ни в социалните мрежи:

Facebook: ZaBcn

Instagram: @3abarcelona

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Коментари

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Здравейте за дете на 8 години плаща ли се билет и редовен билет ли се купува?

    • За деца на 4 г. се плаща редовен билет в градския транспорт в Барселона.

  • Здравейте!

    Хотелът, в който ще нощуваме е в зона 3 на Барселона. Има ли удобен градски транспорт до центъра и обратно и колко струва билета? А колко би струвало такси от центъра до зона 3 ? Много благодаря за информацията предварително!

    • Здравейте, Таня! Съжаляваме, че не успяхме да стигнем до коментара ви навреме. надяваме се сте имали прекрасна почивка! За по-бърза връзка- contact@zabarcelona.com

  • извинете,в карта hola bcn включен ли е билет за влак на метро R2n

    • Да, влизат всички транспротни средства в зона 1 , без въжените лифтове.

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com