Новини Полезно

Мерките на Испания срещу коронавируса

КРИЗАТА, ПРЕДИЗВИКАНА ОТ КОРОНАВИРУС

ПЛАНЪТ НА ИСПАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО

Това са всички мерки, одобрени от правителството за борба с коронавирусната криза
Планът с предвидени 200  милиарда евро, включва мораториум върху ипотеките и помощ за семейства, компании и самонаетите лица.

Премиерът Педро Санчес представи пакет от мерки за борба с кризата, предизвикана от коронавируса. „Ще мобилизираме до 200 милиарда евро, 20% от годишното ни богатство“, подчерта ръководителят на изпълнителната власт. Около 117 милиарда ще идват директно от публичния сектор, а останалите ще идват от частния сектор. „Решихме да засилим инициативата с най-голямото мобилизиране на ресурси в нашата демократична история “, уточни той.

Санчес обявява план, който ще мобилизира 200 милиарда, за да смекчи въздействието на кризата с коронавируса

„Няма да спестим усилия. Трябва да защитим нашите семейства, компании, фрийлансъри със социален щит, който може да бъде изкован само от публичните сили ”.

В допълнение към мерките за подкрепа на най-уязвимите семейства, работници, компании и самостоятелно заетите лица, Министерският съвет одобри и средства за научни изследвания.

Това са всички решения:

Подкрепа на най-уязвимите семейства поради вирусната криза

  • 600 милиона евро за социални услуги със специално внимание към възрастните хора и зависимите. Ще бъдат преведени финансови помощи на автономните общности и местните фирми и учреждения.
  • Защита на основните доставки (електричество, вода и газ). Телекомуникационните услуги също ще бъдат гарантирани. „През следващия месец доставчиците на енергия, природен газ и вода няма да могат да преустановят доставките за онези потребители, които са най-уязвими или са изложени на риск от социално изключване.“
  • Мораториум върху изплащането на ипотеки за първия дом на хора, които са намалили доходите си или са безработни поради коронавируса.
  • Подкрепа за фирми, работници и самостоятелно заети лица . Гъвкавост на ERTE (временно отстранени от работа): Всички хора, засегнати от ERTE, ще се възползват от обезщетение за безработица ( пример: между 671 и 1.254 евро за хора с 1 дете в семейството), дори и тези, които нямат право на това поради липса на достатъчен трудов стаж. Обезщетенията за безработица, събрани по време на кризистния период, няма да се взимат предвид за последващата безработица. С други думи, обяснява вицепрезидентът по социалните права, тези хора няма да са изчерпали обезщетението си за безработица и ако бъдат уволнени в бъдеще, ще започнат да ги събират от нулата. Всички работници ще имат правото да реорганизират или намалят работното си време, дори до 100%, за да се грижат за роднини, възрастни хора или деца, предвид затварянето на училищата и социалните услуги. Сайтът на службата по заетостта е следния, като съобщават че се приемат само онлайн заявления до второ нареждане https://www.lasprovincias.es/economia/trabajo/erte-prestacion-desempleo-paro-20200317123645-nt.html?fbclid=IwAR3E4ZOauDIhpckpMchNnB0ea4-l_EPySM1SefKRUSwnNMGkc_KqjdzRnrw&ref=https:%2F%2Fl.facebook.com%2F Също така няма нужда да се ходи за подновяване на paro. Няма да се анулира предвид ситуацията.

ВАЖНО! АКО ТРЯБВА ДА ПОДАДЕТЕ ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ТРУДОВИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ PARO ПОРАДИ ДРУГА ПРИЧИНА ОСВЕН ERTE, ПОЛЗВАЙТЕ ТОЗИ ФОРМУЛЯР’ https://sede.sepe.gob.es/SolicPrestIndividualWeb/flows/solicitud?execution=e2s1

  • Компаниите ще трябва да насърчават работата онлайн, когато обстоятелствата позволяват.
  • За самостоятелно заетите лица достъпът до извънредната помощ за прекратяване на дейността се улеснява,  в случаите когато им се наложи да затворят заведенията си или да преустановят услугите си. Това ще се отрази на професионалистите, които виждат, че оборотът им намалява със 75% спрямо предходния семестър. Това обезщетение ще бъде съвместимо с освобождаването от плащането на такси. Дните от спирането на дейността до получаване на помощта ще се считат за работни.
  • Освобождаване на правилото за разходите, за да се позволи на общините да изразходват спестяванията си за социални услуги, артикули, свързани със зависимост и други социални проблеми, свързани с коронавируса.
  • Компаниите, които представят ERTE, няма да плащат такси на социалното осигуряване, за да избегнат уволнения на работници.
  • Създава се линия на публични гаранции за предоставяне на ликвидност на дружествата за сума от 100 милиарда евро.
  • Линия, с 2 милиарда, е създадена за компании износители.
  • Декретът забранява публичните оферти за придобиване извън Европейския съюз на испански компании, които се считат за стратегически. Мярката идва след катастрофата, преживяна от падането през последните седмици на Ibex с около 40% от 21 февруари до понеделник.
  • Одобряват се програми за подпомагане на цифровизацията и планове за научноизследователска дейност за насърчаване на онлайн и теле-работата.

 

Подкрепят се изследвания за намиране на ваксина

  • Подкрепа на научните изследвания в търсенето на ваксина
  • Изследвания: 30 милиона евро за CSIC и здравния институт на Карлос III.

Източник El Pais

 

ПОМОЩИ ЗА САМОНАЕТИ ЛИЦА AUTÓNOMОS В КАТАЛУНИЯ

помощи самонаети коронавирус

Отдел „Treball“, „Afers Socials i Famílies“ пусна нови мерки за подпомагане на самонаетите работници, които са претърпели драстично и неволно намаляване на оборота си в резултат на ефектите на коронавируса.

Това е финансова еднократна помощ до 2000 евро, която могат да получат, при условие че са регистрирани в дейности, за които здравните власти са постановили закриване и нямат други алтернативни източници на доходи.

Тази помощ има бюджет от 7,5 милиона евро и планира да се раздаде на около 4500 самостоятелно наети работници.

За да получат достъп до тази помощ, самонаетите работници – физическо лице – трябва да бъдат регистрирани в специалния режим на самостоятелно заетите работници от социалното осигуряване (RETA) и с фискално местожителство в Каталуния.

Те също трябва да докажат икономически загуби през месец март 2020 г. в сравнение със същия месец март миналата година.

В случай на самонаети работници жени и мъже със стаж на RETA по-малко от една година, сравнението ще се извърши със средното месечно таксуване след започване на дейността.

Помощта ще се раздава до изчерпване на бюджетния ред. Това обезщетение ще бъде несъвместимо с всяка друга помощ, предназначена за същата цел.

Кризата породена от коронавируса се отразява пряко с предвидими икономически загуби на предоставянето на услугите на самостоятелно наети мъже и жени, било поради липсата на възможност за професионално осигуряване лично, или поради затварянето на пространството, където се извършва дейността.

Можете да поискате повече информация за помощта на самонаетите, като се обадите на 932 285 757, изпратите имейл treballautonom.tsf@gencat.cat или в мрежата https://treball.gencat.cat/ca/ambits/autonom/

помощи аутономос Каталуния

 

Източник: LaVanguardia

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com