Българи в Барселона Новини Полезна информация Полезно Събития

Откриване на българско консулство в Барселона

Един паметен ден за българите в Каталуния бе днес 10-ти октомври 2019 година!

Открито бе официално българското Генерално консулство на Република България в град Барселона. То ще обслужва всички сънародници в автономната област, както и множеството туристи, които минават през града.

Вече от три седмици дипломатическото представителство функционира нормално, като днес бе официалната церемония по откриването.  Имах честта да присъствам и бих искала да ви разкажа за това уникално преживяване.

Сутринта бях изпълнена с вълнения още пътувайки с метрото към Plaza Lesseps,  на метри от която се намира и сградата на българското консулство. На входа се засякохме с Иванка Иванова,  позната вече на всички ни като главната настъпателка, която с постоянство и неуморен труд успя да пришпори българските власти да открият това важно дипломатическо представителство. Благодарение на нейната активност, както и на всички участвали в подписката и разбира се на българските институции, това стана реалност.  Факт е, че е било предвидено преди много време, но все е оставяно назад в дневния ред. Но ето че дойде щастливият ден, в който имаме един прекрасен повод за празнуване!

Влизайки на първия етаж в сградата на адрес Avinguda de la Riera de Cassoles, 54, 08012 Barcelona, ми направи впечатление колко просторно и уютно е в чакалнята на консулството. 

Всички гости бяхме посрещнати с кетъринг от ресторанта Pura Brasa. Представителки от Фолклорна формация “Старият чинар” в Барселона държаха вкусни домашни питки с мед.

 

Започнаха да прииждат познати и непознати физиономии.  С някои от сънародниците се бяхме засичали и на други български събирания.  С други тепърва се запознахме и обменихме интересна информация. Всички бяхме затаили дъх да посрещнем госпожа Екатерина Захариева и да си стиснем ръцете по хубавия повод.  Щом тя влезе в залата веднага се промени атмосферата. Усети се приповдигнатото настроение на присъстващите и усмихнати грейнаха на лицата им. 

Изглежда, че и министър Захариева се зарадва да ни види и побърза да се здрависа с колкото се може повече хора. Посланикът ни от Мадрид, господин Иван Кондов, й показа помещенията едно след друго. Тя сподели, че това е едно от най-хубавите български консулства, които е посещавала досега. 

Бяха поканени и представители на испанската власт и полиция. В тяхна чест бе пуснат испанският химн. След това мнозина се просълзиха по време на българския химн.  Последва официалната реч и благодарствени слова от името на всички държавни представители, както и от Иванка Иванова, председател на инициативния комитет за събиране на подписи за откриването на консулство, също сподели няколко думи. Целият запис може да изгледате в следното видео:

 

За мен най-хубавата част бяха разговорите след официалните слова на събитието.  Оказа се че госпожа Захариева е много приятен и земен човек. Сподели че не за първи път посещава Барселона. Преди години е видяла туристическата страна награда. Пожела ни да продължаваме да бъдем все така активни и поддържащи българския дух зад граница. Спря се със всеки, за да поговори и да направи снимки за спомен. Пожела на служителите на консулството да има само хубави случаи, които да обслужва. 

За генерален консул е назначен г-н Цветелин Цолов.

Цветелин Цолов Генерален КОнсул Барселона
Цветелин Цолов- Генерален Консул в Барселона

 

За контакти:

Консуслтво на Република България в Барселона, Кралство Испания

Адрес: Consulado General de la República de Bulgaria, Avenida de la Riera de Cassoles, 54,

Barrio Vila de Gracia, Distrito Gracia, 08023, Barcelona, Area de Barcelona, 

España

Работно време: от понеделник до петък – 09:00 до 17:30ч.

Приемно време за граждани: от понеделник до четвъртък – 09:00 до 12:30 ч.

Tелефон: 0034 937 969 950; 

Факс: 0034 937 969 949;

E-mail: Consulate.Barcelona@mfa.bg

Website: www.mfa.bg/embassies/spain-barcelona

Подробности как да запазите час в българското генерално консулство в Барселона четете тук.

 

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com
    wpChatIcon