Блог Момичетата и градът Събития Туризъм

Усещане за красота и безвремиe

Монет Барселона

Усещането да отидеш в един музей не винаги е приятно…

Днес искам да ти споделя за едно преживяване, което може би завинаги ще остане в моето съзнание.

Става въпрос за временната експозиция на Клод Моне в Барселона, която ще може да се посети до 13-ти септември 2020, ако обстоятелствата не попречат за това…

Това е пътуваща изложба, която пресъздава чрез 3D аудио визуални ефекти произведенията на художника. Влизаш в една голяма зала и самите картини и елементите в тях започват да се движат. Птиците летят над маковите полета… Вятърът поклаща листата на дърветата…Чуваш звуците от онова време…

Когато отидох там, въпреки че бях с двете си палави деца (кривата заглавна снимка е от тях), си помислих, че това е най-хубавият музей , в който съм била. А всъщност това беше една празна зала! Но ме накара да почувствам дълбоко в себе си красотата на изкуството на този творец. 

Всяка картина оживя пред мен и аз бях в нея. 

Беше като машина на времето! И това е, което смятам че музеите трябва да пресъздават- емоциите!

Защото не винаги е лесно, заставайки пред една статична картина, да усетим каквото и да било чувство. Но в тази временна ескозиция, след като се насладихме на голямата зала, дойде и най-неочакваното за мен и може би най-хубавото, което някога съм виждала в един музей!

Ще кажете “Какво толкова, вече навсякъде има такива виртуални реалности и 360-градусови панорами”. Но в момента, в който в следващата зала ми сложиха специалните очила и включиха представлението, което беше виртуалната реалност, изскочила пред мен, сякаш се потопих вътре в самата къща на Моне и се разхождах към двора му и после през полята, през различните сезони- лято, есен, зима…Минах през снега дори!

Точно така си представям един съвременен музей! Не толкова отрупан със самите произведения, а предоставящ възможността да разберем същността им и откъде се е вдъхновявал самият творец.

Пожелавам ти да посетиш такава изложба, не само в Барселона, но и където и да се намираш. Дори да се съмняваш дали ще си заслужава наистина…

Винаги си струва да усетим нещо различно от това, което виждаме в нашето съвремие!

Пожелавам ти го!

Галерия:

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com