Блог Интервюта на българи в Барселона Новини Хора

Медицинска сестра в Барселона разказва…

Елис Рифатова
Елис Рифатова
Елис Рифатова

Да се запознаем:

Здравейте, казвам се Елис Рифатова и съм техник помощник мед.сестра в интензивното отделние на болница Мойсес Броджи в Сант Жуан Деспи, Барселона.

Закъсня ли Испания с мерките според теб?

Да, трябваше още щом започнаха първите случаи да се затвори всичко и да се предпази персонала на болниците по-добре. Още повече знаейки как се развива вируса светкавично и мерките, които взеха другите пострадали преди Испания държави.

Разкажи ни как минава работният ден, колко часа работите, какви са най-големите трудности, ще получите ли по-голямо възнаграждение.

Работният ден е променен на 12 часови смени (от 7 часови ни прехвърлиха на 12 ) . Няма да получим допълнитени плюсове за руск или каквото и да било друго. Дори се говори, че бонусите, които получавахме за празнични дни, ще бъдат премахнати!!!

Денят минава по следния начин : сутринта слагаме защитните костюми и маски ( в които нито виждаш, нито чуваш , нито пък можеш да дишаш добре, гледаме да излизаме възможно най-малко от зоната Covid. Ако преди можехме да обърнем специално внимание на всеки критичен пациент, то сега времето не стига за всички над 50.

Затова грижата е като на война. Всеки прави каквото може!!!

Повечето пациенти са по очи или така нареченото prono, понеже това им въздейства добре на дишането! Тези 50 пациента повечето са на механично обдишване (интубирани) и в кома …

Сподели какво би искала да се промени в здравната система в Испания.

Както аз така и всички мои колеги не искаме признание!!! Искаме екипировки, за да може да се грижим за себе си и нашето здраве!!! Ако ние сме здрав,и ще можем да продължим да се борим срещу Covid ! И слеващият път, когато правят орязване на бюджета, да се сетят за нас и това което реално правим!

 

Как предпазваш семейството си като се прибереш от работа?

Като се прибирам съм БАЦИЛЪТ на къщата 😂. Всичко вкарано отвън се оставя до входната врата, обувките в торба, ръцете се почистват с гел и се маха маската, след това дирекно в банята !!! Почиствам мобилния телефон. Той е един от най-опасните предмети! Трябва да се почиства редовно със спирт!

Въпреки трудностите, има ли нещо хубаво, което си забелязала в тези дни на стрес? 

Хубавото на цялата ситуация е, че много мои колеги, с които не сме работили много отдавна, се наложи да се върнат в интензивното и така виждаш много стари приятелсва!!! Другото което много радва, е че хората започнаха да ценят това, което правим. Получавам съобщения от много хора, които ми благодарят и се молят за нас!

Какво се говори сред персонала на работа- кога се очаква да се избавим от тази ситуация с коронавируса?

Никой не знае. Много пъти в ситуации, които ни сриват, плачем и си повтаряме, че това ще мине скоро… много скоро…

Като премине кризата и падне карантината, кое е първото нещо, което ще направиш в свободното си време?

Ще отида на фризьор…Много искам да видя приятелите си…
Да излезем с децата на вън…
Преди се оплаквах, че не можем да си останем в къщи и все сме навън.
Липсва ми това време!

Има ли нещо, което искаш да кажеш на хората, които ще прочетат това интервю?

Пазете се много и си останете в къщи!!! Само който е на бойното поле (понеже това е война ) знае реалноста каква е!!!

 

 

 

 

 

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Коментари

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Можах да почувствам дистреса на който болничните служители са подложени. Но мнението представено много меко. Не разбирам, има ли опасност от уволнение ако директно изразиш истината? Аз работих в Англия в старчески домове и всяка целесъобразна критика водеше до изолация и уволнение под благовиден предлог. Работата беше неимоверно напрегната защото имаше схеми, работеше се на половин персонал по 12 часа и на минимална заплата. Бюрокрацията и формалностите и хронично лошия менъджмент не оставяше време и сили да се обърне достатъчно и подходящо внимание на пациентите. Доста от тях преживяваха последните си дни в съжаления и ужас от смъртта.
    Този мой опит ме реши, че каквото и решение трябва да намеря за моята възрастна майка, поставянето и в старчески дом не е в списъка.
    Та, бихте ли споделили повече за това какво става в болницата. И всъщност колко е страшен така наречения корона вирус. Аз прекарах седмица да изучавам вирусите и специално корона семейството и последния такъв.

    • Здравейте! В отговор на Вашите въпроси медицинската сестра Елис написа:
      Нямаме цензура
      Вируса е агресивен
      Оцелява само силния
      Има много млади в критично състояние
      В момента нещатата са спокойни
      Имаме 32 критични
      Погледнете това видео от онзи ден от тяхната болница: https://www.youtube.com/watch?v=mhgn7D6tIQA&feature=youtu.be

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com