Кратка история на Барселона

История на Барселона

Баркено, Барцино, Барчинона,Баршилуна, Барселона.

Сигурно за доста хора ще е трудно да повярват, че днешната Барселона, с големина 101 kв. км, е започнала съществуването си като римско селище на площ 1,5 кв. км. носещо името Барцино. Ако сте любопитни да разберете как малкото Барцино се е превърнало в космополитния град Барселона, който познаваме днес, продължете да четете. Ще се върнем назад в ранната история на града и ще проследим неговото развитие до момента.

Археологически разкопки доказват, че още преди 4000-5000 години на територията на Барселона е имало активност. Смята се, че Лайетаните са първите заселници, които са живели на хълма Монтджуик около 3 век преди Христа. Намерени са монети надписани на древен иберийски език. Става ясно, че тогавашното население е наричало тази област Баркено (виж оригиналния надпис по долу) Барке – тераса в превод, Баркено означава Градът от тераси.

Друга хипотеза предполага, че картагенците са имали военна база в Баркено като част от техните испански завоевания под ръководството на генерал Хамилкар Барца и че точно той е дал името Баркено. Намерените монети и името, което не произхожда от картагенски, пораждат съмнение и тази теория по скоро се отхвърля. Картагенците безспорно са контролирали Иберийски полуостров, но дали са имали такова влияние точно в тази област, не е доказано.

История на БарселонаСлед идването на Римляните картагенците са прогонени и почти целият Иберийски полуосторов е превзет, включително днешна Барселона. Римляните се установяват на малък хълм висок 16,90 метра наречен Монт Табер. Цезар Аугустус пристига, за да наблюдава новозавоюваната територия и не след дълго римското влияние е окончателно наложено. Цезар променя името на Колония Фавенетия Юлия Аугуста Пия Барцино, за по-кратко Барцино. В селището живеят предимно пенсионирани войници и броят им е около 100 човека. Не е имало никаква друга дейност, защото Цезар не е виждал потенциала на тази област. През 2 век преди Христа населението вече е достигнало 5000 човека. Барцино е бил силно подценяван от римляните и е служил по-скоро да подкрепя търговията на съседният град Тарагона (или Тарацо), който е бил столица на областта.

История на БарселонаГрадът подценяван от Цезар

 Когато Цезар Аугустус решава да засели малкото селище Барцино, едва ли си е представял, че един ден то ще стане вторият по големин град в Испания и ще изпревари Рим –столицата на Римската империя, както икономически, така и по отношение на културата. След като римляните трайно се установяват на Иберския полуостров, постепенно започват да виждат потенциала на Барцино, който се превръща в град и благодарение на търговското си развитие печели имунитет от данъчно облагане.

Нещо любопитно за града е, че макар и малък, един век след създаването му е построен храм посветен на Цезар върху площ от 600 кв метра, като част от него може да видите и днес в готическия квартал. Има 4 римски колони запазени и открити от въпросния храм. Това е и единствената обществена сграда по онова време, не театър или арена.

Барцино се утвърждава като най-важният град в областта. Той често е мишена и отблъсква многократно атаките на Вестготите. Получава по -обра защита дори от Тарацо/Тарагона/ и е обграден е от най-високите и здрави крепостни стени построени дотогова, част от които са се запазили и до днес.

История на БарселонаСнимките горе: Крепостните стени, кулата, Входа на града,Некропол
Снимките долу: Римски ателиета, Северният вход, Аквадукт

Барцино става Барчинона, след което се променя на Баршилуна

В следващите няколко столетия след усилено преследване на християните в крайна сметка християнството се утвърждава, което предизвиква изграждането на храм, който днес е известен като Катедралата на Барселона. До 5 век вестготите успяват да превземат града след дълги войни и го преименуват на Барчинона. Според вестготските/латински закони започва преследване на евреите.

През 8 век контрола е превзет от мюсулманите. Катедралата се превръща в джамия, а Барселона в Баршилуна. Въпреки, че всички немюсулмани трябва да плащат данък, това не ги лишава от правото за изповядване на различни религии и поради тази толерантност мюсулманското управление е било приемано с респект. Градът се разраства и разширява през средновековието, до това, което днес познаваме като Старият град на Барселона.

История на БарселонаСредновековна Барселона в сравнение с Барцино /в центъра/.

Добре дошли в Барселона!

С възхода на друг император Баршилуна в крайна сметка е превзета по заповед на Карл Велики като част от испанската инвазия. Това води и до промяна на името и на Барселона и възникването на княжество, което включва по-голяма част от територията на Каталуния позната ни днес.

Разширяването

Много неща се случват през годините в политически и исторически план, но градът не се разраства много. За сметка на това през 19 век населението се увеличава значително и това води до идеята за „Еixample“ или „Разширяване“. Това е най-голямата трасформация, като прибавим и интересната и модернистична архитектура, която превръща Барселона в космополитния и мултикултурен град, който привлича милиони посетители от цял свят.

История на Барселона

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *