Българи в Барселона Интервюта на българи в Барселона По мъжки Хора

Още един голям български талант в Барселона. Интервю с Калоян Куманов

Калоян Куманов

Знаехте ли, че с един инструмент като акордеона, може да се изпълняват класически произведения от композитори като Бах, Моцарт и др.? Българите, обикновено свързваме акордеона единствено с фолклорната музика. Обаче възможностите за звучене са безкрайни, както ни обясни Калоян Куманов, с когото се срещнахме в Барселона.
Представяме ви историята на успехите на един сънародник, пристигнал и останал да живее в каталунската столица още от преди 9 години.

Той е:
Калоян Куманов, от Добрич. Там завършва средно музикално образование, след което записва висше в академията в Пловдив, специалност музикална педагогика и акордеон, където е отличник. В момента е професионален преподавател по акордеон, пиано, солфеж и хор в една от школите на консерваторията Liceu в Барселона, както и в няколко други известни школи и оркестри в Каталуния. За пътя му дотук разказва по-долу…

Защо избира Барселона?
Много пъти е идвал на гости на баща си, който по онова време живее и работи в Барселона. От тези краткосрочни пътувания се поражда и любовта му към каталунския град. Зарича се, че един ден ще се върне, този път за постоянно. Така и става. В Барселона Калоян изкарва и магистратура по музикална педагогика. Обясни ни, че никъде във висшето образование няма специалност за акордеонисти, която да включва балкански ритми. Почти всичко е свързано с класическата музика! Този факт ни се стори много интересен, предвид нашите разбирания за изпълненията на акордеон. (Ето едно видео с класическо изпълнение, което по нищо не отстъпва на изпълнението на един цял оркестър.) 

За първите впечатления от Барселона:
Въпреки, че в началото не е говорел добре езика, Калоян не е срещнал трудности или дискриминация за това, че е чужденец. Очарован от Барселона, той веднага намира своето място в музикалните среди. След едва третия месец престой, започва да преподава частни уроци по акордеон. За по-нататъшното му развитие се оказват от голямо значение контактите, които завързва, след като го приемат в акордеонен оркестър на Барселона. След прослушване, където минава успешно, българинът се интегрира в тази среда и започва неговото изкачване нагоре по стълбицата на успеха.

В момента разпределя времето си между няколко длъжности, свързани с музиката:
– В настоящият момент е солист и първи акордеон на акордеонният оркестър на Сабадей – Барселона с диригент Мигел Aнхел Маестро.
– Преподавател по акордеон и солфеж в една от школите на каталунската консерватория ЛИСЕУ-Барселона.
– Преподавател по акордеон и балканска музика в музикалната школа “Орфео Грасиенс”.
– Понякога е изпитващ на редовните проби през февруари и юни, за учениците, желаещи да запишат музикална специалност с акордеон.
– Преподавател в музикална академия на o-в Менорка, където е и първи диригент на акордеонния оркестър.

Калоян Куманов
Калоян Куманов като диригент
3424974
репортаж в пресата на о-в Менорка

От Барселона до Менорка, случайно и спонтанно!
Калоян ни разказа как така се е случило да стане преподавател в академията в Менорка. След един концерт там, диригентът на оркестъра събрал музикантите на палубата на кораба, с който се прибирали към Барселона, и им казал: “ Вижте, от академията в Менорка ми споделиха първо на мен вътрешна информация, че търсят преподавател за там. Затова казвам на вас, като най-добрите. Има ли някой, който ще иска и ще може да преподава на острова, пътувайки всяка сряда?“
Всички се замислили, тъй като това си било сериозен ангажимент и много пътувания ежеседмично, въпреки че се поемат финансово от академията. Единствено българинът отговорил веднага, без капка съмнение, че иска този пост и е готов за него. Така вече цели 5 години Калоян пътува всяка сряда със самолет от Барселона до Менорка и обратно, за да изпълнява професионалните си задължения. Това не би могъл да го прави човек, който не харесва професията си, нали?

За успехите, късмета и усилията…
„Трудно е да се издържа човек от музика, а на мен ми се случи и то с инструмент, който тук не е популярен. Затова всеки ден се кръстя и съм благодарен!“, споделя младият българин.
На въпроса ни дали смята един ден да се върне все пак в България, Калоян отговаря, че нe би могъл да знае отсега. Допреди няколко години е бил твърдо убеден, че не иска да се завърне, но напоследък носталгията му се изостря и този вариант не е изключен.

Калоян Куманов в театрална постановка
Калоян Куманов в театрална постановка
Какви са бъдещите професионални планове?1677399
– С оркестъра в Менорка подготвят концерти, които изнасят в Баската автономна област.
– В края на април тази година подготвя един семинар в Хоспиталет- майсторски клас за акордеон, на който освен, че ще се представят характеристиките на този инструмент, ще има демонстрации на различни стилове музика, включително и балкански ритми.
– Също така, Калоян подготвя голям самостоятелен концерт, който се очаква да бъде представен лятото.

Може само да се радваме на успехите на още един наш сънародник в Барселона! Благодарим за това интервю на Калоян Куманов и се надяваме да се срещнем отново на някое от следващите ни събирания „по български“, а защо не- да ни изнесе и концерт някой ден…
Повече за българина виртуоз може да четете на неговата интернет страница.

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com