Българи в Барселона За новодошлите Интервюта на българи в Барселона Новини Полезно

Адвокатът съветва- въпроси и отговори

адвокат в Барселона

Създадохме инициативата „Безплатни правни консултации“, която се провежда веднъж месечно във Фейсбук. По-долу ще поместим всички въпроси, които са публикувани досега, заедно с отговорите към тях от страна на адвокат Julio Estrada. Надяваме се информацията да бъде полезна за вас. Ако имате въпрос, може да ни пишете. Отговорите се публикуват в реда на получаване на въпросите. Ако желаете пълна анонимност, ще ви дадем координати на адвоката да комуникирате директно с него. Молим да не обръщате внимание на граматически и пунктуационни грешки, тъй като трябва да се има предвид факта, че майчиният език на адвоката не е български.

ВАЖНО! Онлайн консултациите, които адвокат Хулио Естрада предлага съвместно със сайта ни във Фейсбук всеки месец, служат главно за ориентир. Отговорите в никакъв случай не са пълни, поради факта, че се дават в момента. За да има яснота по даден казус, би следвало да се проведе обстоен разговор, както и да се потърси необходимата информация в детайли. Това трябва да стане задължително на лична среща с адвокат, било то г-н Естрада или друг. Ние тук ви даваме насоките, които бихте могли да следвате. И, разбира се, се надяваме да са ви от полза. 

 

Нотариална заверка в Барселона
ВЪПРОС: Здравейте,
търся нотариус, който може да ми на направи заверка на пълномощно (българско).
Ако познавате някой в Барселона, бих Ви била много балгодарна да ме свържете.

ОТГОВОР:

България е част от конвенцията на Хага, така че според мен какъвто да е нотариялния документ, трябва да бъде преведен на езика от официален заклет преводач и после да му се сложи печат апостил от Хага в България и това е достатъчно.

Апостилът е специално удостоверение с печат за заверка (легализиране) на документ от държавата, в която документът е издаден. Притежаващите апостил документи се освобождават от всякаква допълнителна форма на легализация.

Пенсии и субсидия след 55 г.

ВЪПРОС: Имам социално-правен въпрос касаещ пенсиите и субсидията след 55 г. за което ще се постарая в рамките на определения час да участвам в онлайн дискусията.

ОТГОВОР: От 2012 са се втвърдили условята на пенсиите след 55 г. Те са много, можете да ги намерите добре обяснени например наwww.jubilaciondefuturo.es, само че е на испански или на www.sepe.es . Ако не разбирате нещо конкретно, ще се опитам да ви помогна.

Подвъпрос: Тези линкове са добре, но реалността е друга. Защо има разлика в тълкуването на тая помощ за различните провинции? Какво да се направи ако просто не ти приемат документите ?

Отоговор: Нали знаете че Испания е разделена на сто парчета и всеки иска свои компетенции. Все пак закона определява какви са условията, много строги, всъщност, но ако се изпълняват трябва да ви признаят правото. Длъжни са да ви приемат документите в всеки случай а ако се отказжат пускате жалба в Registro Central на администрацията, на него обеснявате че не ви приемат документите и ги добавяте. Трябва да ди сложат печат на вашата копия. А ако не ви признаят правото, можете да отидете в съд, Juzgado de lo Social.

Европейските ни права?

ВЪПРОС: Здравейте! Искам да попитам следното. Ние като европейски граждани, в какво се различаваме от другите такива, и доколко са ни различни правата в Европа? За уточнение, че един примерно англичанин, който е в България, има много повече права, от българин в Англия. Сиреч, каквото му е дължимо по закон, му се дава на англичанина, но на нас българите доста от правата ни са „окастрени“ пребивавайки в друга държава.

ОТГОВОР: Добър ден. Правилно казвате, ЕС се създава в основата на равенство между всичките граждани от ЕС и България е пълномощен член от този съюз. Но ЕС няма закони който да регулират конкретните права и всяка държава има право (принцип суверенитет) да произнася законите в своята територия, а това се прави според вътрешните проблеми и пазар, така като според двустранни договори между страни. Тези закони не би трябвало да бъдат против основите на ЕС, но не винаги е така и по някога не е лесно да се определи дали има нарушение или не на такива основи. За това гражданите имат право да се оплакват ако не са съгласни с определените закони или тяхното прилагане. Аз ви съветвам две неща: 1.- Винаги да пускате писменни молби за признаване на определените от вас права, (никога устно, имайте в пред вид че по-вечето права имат срок или могат да кажат че не са ви разбрали) Това е проста молба с име, адрес, НИЕ, дата, подпис и кратко обеснение на това което искате. 2.- Искайте писмен отговор на вашата молба. Само по този начин ще можете да докажете че не се е признало правото и ще можете да отидете на следващо ниво (административно или съдебно).

Закупуване на жилище

ВЪПРОСИ:

Здравейте имам два въпроса относно закупуването на жилище в Барселона:

  1. Ако никога не съм работила в Испания и си купя жилище задължена ли съм да правя рента през 2017г?
  2. В България има вариант жилището да е закупено на името на дъщеря ми, но с правото на доживотно ползване от мен. Има ли такъв вариант в Испания и какви са плюсовете и минусите? По-добре ли е да го закупя на мое име и дъщеря ми да плаща данък наследство? Ако тя се омъжи в последствие ще има ли промяна в моите и нейните права върху този апартамент?

ОТГОВОРИ

1.- Не сте длъжна да правите рента в Испания 2017 ако си купите жилище и не работите тук.

2.И в Испания има такъв вариант. Минуса е че вие не сте собсвеник и не можете да го продавате. Данъка по наследство на апартамент в Испания не е висок, ако не е много скъп може и да е безплатен.

  1. Важно е които купува да може да докаже произхода на парите, защото дарението между живи лица може да има данък и ако не се плаща, може да има глоба.
  2. Ако тя се омъжи по късно, няма да има промени  в вашите права нито в нейните, но ако човека живее в жилището в определени ситуации, може и той да придобие някой временни права.
Autónomo/ Регистриране на Едноличен Търговец

ВЪПРОСИ:

  1. Какви са необходимите документи за регистриране на Едноличен Търговец – autónomo от чужденец?
  2. Какъв е срокът за регистриране и необходимите средства за това/ приблизително/ вкл. адвокатски хонорар.
  3. Има ли изискване документално фирмата да бъде обслужвана от счетоводител или е възможно това да бъде осъществявано от собственика?
  4. Възможно ли е autónomo да има предмет на дейност електронна търговия и има ли специални изисквания? Как в този случай е регламентирано седалището на фирмата / ако не е необходимо да има физически търговски обект?

Отговор:

  1. Едноличния търговец (испанец или чужденец с разрешение за пребиване и работа), трябва да се регистрира в Hacienda с НИЕ модел 036 или 037, ( на тях да определи дейността) и да се регистрира в Seguridad social като Аutónomo.  В зависимост от  вида дейност и личната отговорност, не се препоръчва това юридическo лице. В Seguridad Social ще имате отстъпки първата година и половина.
  2. Срокът (говоря на изуст, но съм почти убеден) е максимум един месец след като сте започнали дейността. Може сам, безплатно да го правите, а ако наемате адвокат ще зависи от часовете работа и трудността, винаги искайте предварителен и приблизителен бюджет за услугите.
  3. Не е задължително да има счетоводител, но трябва да се изпълняват всичките данъчни отговорности по правилен начин и в срок.
  4. Търговскя обект винаги ще бъде задължителен и ще трябва да го определите в модела като се регистрирате. От него ще зависят данъците. Ако не ви е ясно кой е този обект, в Hacienda ще ви помогнат да го определите.  Седалището за да плащате данъци в Испания ще трябва да бъде тук и ще трябва да посочите  адрес. Не е важно дали се продава по интернет или с физически магазин, парите и разходите отиват във вас и вашата декларация зависи и от местното жилище на дейността.
Пълномощно при пътуване с дете

ВЪПРОС:

Здравейте, г-н Естрада! Искам да се консултирам за следното: С моя бивш партньор сме легално разделени, имаме едни син на 6 години. Какъв вид пълномощно е необходимо на всеки един от нас, за да може да се изкарва детето в чужбина? Предполагам, че трябва да е на испански език, но ако пътуваме до България, и на български също? Вие лично изготвяте ли тези документи на двата езика или познавате ли някого, който го прави? Благодаря предварително!

ОТГОВОР: На първо място ви трябва свидетелство за съдебното решение (testimonio de la sentencia), която определя родителските права и попечителството на децата. В страницата на Guardia Civil, www.guardiacivil.es може да свалите формуляр където да искате разрешение да минете граница с дете. Трябва да попълните и подпишите формуляра и с двата документи да отидете на някой офис на G.C. да ви дадат разрешението, което ще има сила за един месец. За условията в България, по добре да се обърните към консулството.

НИЕ и autónomo
ВЪПРОС: Здравейте! Интересува ни как, освен с Intencion de contrato, може да се извади NIE? По-специално регистрацията като Аutonomo. Kъде се прави, колко струва и колко време може и трябва да продължи? Също така какви права дава – за социално и здравно осигуряване? Благодаря!

ОТГОВОР: Здравейте, ако може да докажете средства за да живеете тук една година (ще ви кажат колко пари точно е това в зависимост от колко лица има в семейството) това е достатъчно. Ако искате да правите аутономо, е по сложно. Трябва да се прави проект.

Въпрос: Бихте ли ми обяснили аутономо в Испания винаги ли съответства на ЕТ и има ли статут Самонает (както е например в Англия Self employed). В нашия случай не става дума за търговия, а за услуги – съпругът ми е в сферата на строителството и иска сам да взима работа, а аз съм художник и също така давам частни уроци.

Отговор: В Испания това е profesional, лекари, адвокати, художници…като аутономо са.

Не трябва да има работници.
Въпрос: Как става регистрацията?
Отговор: Ако имате вече разрешение за пребиване, е много лесно. Имаме отговора по-горе под името „Регистрация на ЕТ“. Ако нямате, е по трудно защото трябва да се докаже с проект че ще получавате достатъчно за да живеете в Испания.
Разни: работа, договори, паро, гражданство...

ВЪПРОСИ:

1. След колко годишен престой е възможно кандидастване за статут постоянно пребиваване и какви документи са необходими. Има ли някаква промяна и предимства при гражданите на ЕС живеещи в Испания които се водят постоянно пребиваващи

2. При домашните помощници кой е по изгодния вариянт за работа като аутономо или като емплеадо. Възможно ли е да се комбинират.
Кои са най-важните точки които трябва да съдържа един трудов договор между домашна помощница и нейният работодател.

2. При сключване на договор има два вариянта договор към къщата в която се чисти или договор към фирма/ когато клиентите имат бизнес и назначават помощницата към тяхната фирма/ има ли разлика при плащането на данаците и каква

3 Вярно ли е че когато си безработен но парото ти е свършило здравната карта не е крита и ако ти се нолжи да търсиш доктор всички прегледи и изследвания се заплащат на момента.

4 Какви намаления на данъците се апликират в семейства монопарентал при вариант работа като аутономо и работа куента лехана.

5. В случай когато домашната помощница е аутономо какъв е механизма на осчетоводяване. Издава ли някакъв документ ресибо за изработените часове в всяка къща.

Аз съм самотна майка с карта монопарентал, която работи като домашна помощница.

Какъв е най-изгодния вариант за мен- аутоному или назначена. Ако знаете може да ми кажете и привилегии, отстъпки, въобще всеки съвет е добре дошъл.
Благодаря много предварително!

ОТГОВОРИ

1. Гражданите на ЕС имат право да живеят в другите страни от ЕС ако имат доходи и не извършват престъпления. След 5 години, могат да живеят постоянно в новата страна без да изпълняват изисквания. Статус постоянно пребиване не е за граждани от ЕС а за друг вид чужденци.
2. Това ще зависи от конкретните условия, колко работодатели имате, как плащат, колко часа работа на седмица…не мога да ви кажа кое е по изгодно ако не познавам конкретната ситуация. Може да се комбинират аutónomo y cuenta propia без проблем. Трудовия договор за домашни помошници е най лошия от всички, има намалени права в сравнение с другите договири. Хай важдното да се определи е време работа и почивка, кой плаща и какъв процент от Seguridad Social, задържанието на работата и заплатата.
Смятам че договора с фирма е по добре отколкото с частни работодатели като empleada de hogar. С фирмата ще имате по вече права.
Ако загубите работа и право на работа и мине време така, може да загубите и правата на здравна безплатна услуга.
Ако работите като аутономо, действително трябва да правите фактури с ДДС и тнт.
3. Помощите като familia монопарентал, са същите и като аутономо и като cuenta ajena. Трябва да питате постоянно за тези помощи който се променяват.

Адресна регистрация/empadronamiento
ВЪПРОС: Aко правим Емпадронамиенто при човек, който е наемател на даден адрес, това може ли да сесчита за преотдаване на имота и да му създаде проблеми със собственика?

ОТГОВОР: Нормално няма проблеми с собсвеника в такива случай, няма как да знае, но идеалното е да му се каже.

Данъчна декларация- RENTA

ВЪПРОС: Задължително ли е подаването на данъчна декларация в Испания?
ОТГОВОР: Задължително е ако се получава повече от 22.000 €, на година или по-малки суми от две или повече платители. Ако сте длъжен да правите рента и не сте правили в минали години, можете да правите доброволна декларация извън срок, която може да има глоба.Ако не са се получили тези суми който по закон се определяват, не е задължително да се прави.

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

1 Коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Работя и съм осигорена на 10 часа седмично съпругът ми не работи и имам 3 деца мога ли да бъда подпомогната с нещо понеже всичко ми е отказано като помощ

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com